Премиерът на Тайван обвини Китай в нарушаване на международните търговски

...
Премиерът на Тайван обвини Китай в нарушаване на международните търговски
Коментари Харесай

Китай спусна бариера пред стоки от Тайван

Премиерът на Тайван упрекна Китай в нарушение на интернационалните търговски правила и " дискриминиране " на острова, откакто спря забележителна част от тайванския импорт. Според финансовото министерство на Тайван китайските митнически управляващи " ненадейно стопираха " в петък вноса на избрани алкохолни питиета от острова. Той сподели, че този ход е обвързван с разпоредба, наложена от Пекин на 1 януари, която изисква всички вносители на храни и алкохолни питиета в континенталната част да бъдат регистрирани в китайските митници.

Някои тайвански компании към момента бяха в развой на инспекция. Премиерът Су Цзен Чан упрекна Пекин, че нарушава нормите на Световната комерсиална организация (СТО), като „ основава свои лични правила “ и „ се намесва в търговията посредством административни средства “.

Китай " е изключително непоколебим към Тайван и изключително дискриминира Тайван... Те желаеха от Тайван да направи това и това ", сподели той пред кореспонденти в неделя.

Тайван възнамерява да сезира СТО и да помогне на засегнатите предприятия, добави той.

Пекин твърди, че самоуправляващият се либерален Тайван е част от територията му, която би трябвало да бъде завладяна един ден, в случай че е належащо със мощ. Китай ускори военния, дипломатическия и икономическия напън върху острова след избирането през 2016 година на президентката Цай Инг Вън и преди този момент забрани вноса на други артикули от острова, защото връзките се утежниха.

„ Чух, че #КНР още веднъж не разрешава някои артикули от #Тайван, в това число нашата бира “, туитира тайванският външен министър Джоузеф Ву в неделя, употребявайки хаштага „ FreedomBeer “. „ Икономическа насила, несъмнено. Но те не знаят какво пропущат: страхотния усет на свободата “.

Китай наложи нови забрани върху вноса на избрани плодове и риба като възмездие за визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе през август, което провокира гневен отговор от страна на Пекин и поредност от военни учения. Година по-рано вносът на ананас беше спрян, откакто китайските управляващи твърдяха, че са разкрили вредители в пратките, тъкмо когато вървеше събирането на ананасовата годишна продукция.

Тайвански чиновници споделиха, че е блокирано попълването на към 2400 заявки за регистрация от компании за импорт на храни, хранително-вкусова индустрия, лов на риба и алкохол. Около 600 молби ще бъдат подадени наново, а останалите се чака да отпаднат. Полуофициалната централна новинарска организация на Тайван заяви, че 11 от 28 марки бира, регистрирани от тайвански експортьори, са били спрени в петък от китайските митници. Доставките на 123 от 354 други питиета също са спрени, в това число тези от тайванския хранителен колос Uni-President Enterprises, се споделя в отчета.

Миналата година Тайван е продал на Китай питиета за $250 милиона и алкохолни артикули за $43,4 милиона, демонстрират публични данни. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР