Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и външният министър на

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и външният министър на
Коментари Харесай

Съвместното честване на Гоце Делчев под въпрос: Ковачевски и Османи са в чужбина

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и външният министър на страната Буяр Османи няма да участват на утрешното честване на 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев, оповестява БГНЕС.

Честването е планувано да се организира в Скопие взаимно с българската делегация, водена от министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Официалното пояснение от управляващите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и министър председателят Димитър Ковачески са на посещаване в чужбина. Към този миг няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, с цел да вземе присъединяване в взаимното поклонение.

С отсъствието на северномакедонските министър председател и външен министър може да се окаже, че Република Северна Македония няма да излъчи еднакъв по сан представител на изпълнителната власт.

Поклонението ще бъде в църквата „ Свети Спас “, където е гробът на революционера.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

Вчера съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев намерено прикани за заледяване на работата на комисията.

Георгиев показва още, че взаимното отбелязване паметта на Гоце Делчев е политическо решение и жест на благосклонност на двете държавни управления и не е в съгласие с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да разреши такова честване, само че единодушие по него няма, изяснява Георгиев.

Миналата седмица министър председателят Кирил Петков заяви, че с неговия сътрудник Ковачевски са се договорили до края на месец май да има най-малко три съвещания на тази комисия.

Снимка: БГНЕС/Архив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР