Премиерът на Румъния Лудовик Орбан обеща училищата да отворят през

...
Премиерът на Румъния Лудовик Орбан обеща училищата да отворят през
Коментари Харесай

Румъния отваря училищата на 14 септември въпреки коронавируса

Премиерът на Румъния Лудовик Орбан даде обещание учебните заведения да отворят през септември при прецизни хигиенични правила , до момента в който в това време страната продължава да се бори с нарастване на новите случаи на ковид, осведоми Агенция Франс Прес.

" Нашето решение е ясно, учебните заведения ще стартират от 14 септември ", сподели Орбан пред Народното събрание.
 Румъния надвиши 50 000 инфектирани с новия ковид
Румъния надвиши 50 000 инфектирани с новия ковид

От началото на епидемията са умряли 2 343 души

Той разгласи, че учениците, учителите и другият учебен личен състав ще би трябвало да носят маски и че на всички места и когато и да е би трябвало да има дезинфектанти .

Румъния затвори учебните заведения, детските градини и университетите през март, с цел да спре разпространяването на ковид и след това реши да ги остави затворени до края на образователната година.

Оттогава Румъния записва нарастване на случаите, като в сряда е регистриран нов дневен връх от 1415 случая за последните 24 часа.

До момента 65 177 са инфектираните с ковид в Румъния и 2807 души са умряли.
 Коронавирус: Рекорден брой пациенти в интензивните отделения в Румъния
Коронавирус: Рекорден брой пациенти в интензивните отделения в Румъния

377 души са в сериозно положение

Орбан разясни, че локалните управляващи могат да решат да оставят някои учебни заведения затворени, в случай че има повече от три нови случая на 1000 души в избран регион. В този случай учениците ще би трябвало да участват на образователните занятия отдалечено.

Премиерът обаче призна, че стотици хиляди румънски деца нямат достъп до компютър и 20% от учебните заведения нямат интернет.

Правителството даде обещание да купи 250 000 таблета за тези възпитаници, които не могат да си разрешат, само че съгласно неправителствени организации ще са нужни няколко пъти повече от тази цифра, с цел да оказват помощ на всички деца без достъп до компютър.

Междувременно социалдемократите оповестиха, че възнамеряват да внесат избор на съмнение против държавното управление на Орбан идната седмица поради неуспех на управляващите да лимитират епидемията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР