Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза снощи, че

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза снощи, че
Коментари Харесай

Премиерът на Северна Македония: Илинденското въстание е наследство, завет и исторически паметник

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски сподели нощес, че Илинденското въстание, 120 години от което се означават през днешния ден, не е нито начало, нито край, то е завещание, завет и исторически монумент, съобщи МИА.

„ Илинденското въстание не е нито начало, нито край. Илинденското въстание е завещание, завет и исторически монумент, който всички преди нас, ние през днешния ден и всички след нас би трябвало да виждат пред себе си всекидневно “, акцентира Ковачевски на откриването на обичайна манифестация „ Десет дни Крушевска Република “. 

Манифестацията се провежда всяка година от 1-ви до 10-ти август в Крушево, най-високо разположения град в страната, във връзка отбелязването на националния празник на Република Северна Македония на 2 август.

„ Тази вечер означаваме 120 години от една от най-важните дати, един от централните моменти в нашата вековна история. 120 години от началото на Илинденското въстание, което е оставило в нас незаличима диря, 120 години от момента, когато в илинденско Крушево се е разгоряла вярата, че битката за македонската страна си коства “, уточни Ковачевски.

Той означи, че на този празник жителите на Северна Македония си напомнят и отдават дълбока респект на създателите на страната, на героите, революционерите, на тяхната битка и жертва, написа Българска телеграфна агенция.

„ Да запомним и честваме визията и идеологията на Гоце Делчев, битката за истина на Яне Сандански, подвига на Даме Груев, държавотворност на Никола Карев, подвига и саможертвата на Питу Гули “, акцентира министър председателят.

Той добави, че интеграцията, отвореността, напредъкът, задружността и съжителството в страната през днешния ден се основават на Илинденското въстание, Крушевския манифест и решенията на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония (АСНОМ).

„ Времето е друго, само че правилата и полезностите са същите. И по тази причина би трябвало да продължим да построяваме страната по европейския път. Нямаме опция и не трябва да имаме такава “, сподели Ковачевски и добави, че с фокус, сила и взаимно доверие страната може да преодолее всяка опозиция.

Очаква се през днешния ден министър председателят да приказва и на церемонията в крепостта Кале в Скопие, а ръководителят на Народното събрание Талат Джафери ще направи послание на Мечкин камен в Крушево. 

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще посети днес манастира „ Св. Прохор Пчински “ в Сърбия и ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич. Той ще направи послание и пред мемориалния център на АСНОМ в Пелинце.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР