Премиерът на Молдова Йон Кику изненадващо обяви оставка, с което

...
Премиерът на Молдова Йон Кику изненадващо обяви оставка, с което
Коментари Харесай

Премиерът на Молдова изненадващо хвърли оставка


Премиерът на Молдова Йон Кику изненадващо разгласи оставка, с което насочи страната към предварителни парламентарни избори, осведоми Агенция Франс Прес.

Правителството падна преди встъпването в служба на новоизбрания президент Мая Санду. Проевропейският политик победи подкрепяния от Москва Игор Додон на изборите през ноември.
 Хиляди на митинг против властта в Молдова
Хиляди на митинг против властта в Молдова

Миналият месец Молдова избра проевропейският политик Мая Санду

Кику разгласи оставката си няколко часа преди Народното събрание да разиска избор на съмнение , иницииран от опозицията.

Хиляди жители на страната стачкуваха по-рано този месец с искане оставката на държавното управление и разформироване на кабинета, откакто бе прокарано законодателство, което лимитира президентските пълномощия.
 Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския избор в Молдова
Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския избор в Молдова

Според данни от екзитпол...

Поддръжниците на Санду възприемат тази мярка като метод за понижаване на бъдещето й въздействие за сметка на Народното събрание, който се управлява от поддръжници на Додон, само че законопроектът бе блокиран от Конституционния съд при започване на декември.

Днес Додон разгласи, че министър председателят е решил да подаде оставка не поради вота на съмнение , не поради натиска на протестиращи, а за да се стартира процедура по образуване на предварителни избори. Той добави, че оставката на Кику води до автоматизирано разформироване на държавното управление на Молдова.

Според Додон Санду може да издигне собствен претендент за министър председател или да изготви " пътна карта " за предварителни избори. Той счита, че " новият президент Мая Санду би трябвало да поеме цялата отговорност за обстановката ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР