Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица каза в интервю, излъчено в

...
Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица каза в интервю, излъчено в
Коментари Харесай

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица: Разтревожени сме от възможна руска инвазия

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица сподели в изявление, излъчено в неделя, че нейната нация се опасява от навлизане на Русия след експанзията на Москва против прилежаща Украйна , цитира думите ѝ американският вестник " Политико "

" Ние сме обезпокоени, несъмнено ", сподели Гаврилица по Си Ен Ен " Това е риск, към този момент е предполагаем сюжет, само че в случай че военните дейности се реалокират на запад в югозападната част на Украйна и към Одеса, тогава, несъмнено, ние ще бъдем доста обезпокоени . "

Молдова, която граничи с Украйна, стана самостоятелна страна, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 година, само че в никакъв случай не съумя да се измъкне изцяло от сферата на въздействие на Русия, нито да построи самодостатъчна стопанска система. В Световния годишник на Централно разузнавателно управление на САЩ се споделя: " Въпреки скорошния прогрес, Молдова остава една от най-бедните страни в Европа. "

Гаврилица, която е ученик на Харвардския университет , встъпи в служба през август 2021 година Тя предизвести, че нейната страна не е единствената, която има причина да се тормози от нашествието, стартирана от съветския президент Владимир Путин през февруари .

" Това е доста комплицирана позиция освен за Молдова, само че и за всяка дребна страна, всяка страна, която разчита на учреден на правила интернационален ред ", сподели тя. " Ако една страна може да стартира война за анексиране, без да се преценява с интернационалното право, тогава в този смисъл никой не е в сигурност и мисля, че доста страни са обезпокоени. "

Молдовският министър председател означи " неспокойната история " на Молдова в комплициран район на света, която продължава и до през днешния ден, а водещият в студиото на Си Ен Ен уточни, че актуалната война към този момент е нанесла вреди на стопанската система на бедната балканска страна.

" Наистина, " сподели Гаврилица. " Молдова е най-засегнатата страна след Украйна стопански от тази война . Вече видяхме доста висока инфлация. Инфлацията през юни доближи 32 % .

Но молдовският министър председател означи, че нейният народ е преодолял рецесията с достойнство , припомняйки, че страната ѝ непринудено е поела огромен брой бежанци, без значение от цената на това гостолюбие.

" Видяхме да вземем за пример в социологически изследвания, че даже след приемането на доста огромен брой бежанци, 85 % от молдовците споделят, че биха приели още бежанци, а 50 % споделят, че те могат да останат, колкото е належащо . Така че това ме прави доста оптимистично настроена по отношение на мъдростта на моя народ ", сподели тя.

Президентът на Молдова Мая Санду по време на среща с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Киев съобщи, че " управляващите в Молдова вършат всичко допустимо, с цел да не разрешат на непризнатото Приднестровие да заплашва и Молдова, и Украйна. "

Приднестровието е сензитивна тематика и за Молдова и за Украйна. Припомняме, че там, както и в Молдова и Украйна има знаичтелни български малцинства.

Проруските сепаратисти в Молдова обявиха на 7 май, че Приднестровието е било ударено четири пъти от хипотетични дронове през нощта покрай украинската граница.

От близо две седмици сходни докладвани произшествия, в отделилия се район на Приднестровието провокират интернационална паника, че войната в Украйна може да се популяризира и в прилежаща Молдова.

След това обостряне обаче ситуацията към този момент се успокои.

В края на юни Европейски Съюз даде зелена светлина на кандидатурите на Украйна и Молдова за участие в блока.

Статусът на претендент за участие в Европейски Съюз не дава автоматизирано право за присъединение към Блока и не дава никакви незабавни гаранции за сигурност.

Това задейства развой, който може да отнеме години или даже десетилетия.

Източник: вестник " Политико "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР