Премиерът на Либия подложен на критики заради докладваната му роля в нормализирането на отношенията с Израел

...
Международно признатият министър-председател на Либия беше подложен на проверка заради
Коментари Харесай

Международно признатият министър-председател на Либия беше подложен на проверка заради докладваната му роля в опитите за нормализиране на отношенията с Израел, казаха анализатори, като някои призоваха за неговото уволнение.< /p>

Абдул Хамид Дбейба, ръководител на базираното в Триполи правителство на националното единство (GNU), уволни външния министър Найла ал Мангуш, след като срещата й с израелския й колега Ели Коен в Рим миналата седмица беше изтекла в медиите. Оттогава тя е избягала от страната.

В неделя вечерта в изявление на израелското външно министерство се казва, че ал-Мангуш и Коен са обсъдили начини за „страхотни отношения“ между своите нации.

Срещата предизвика протести в неделя вечерта в Триполи и други градове, като демонстранти блокираха пътища със запалени гуми и развяваха палестински знамена.

Соперническият парламент на Либия на изток, който отхвърля GNU, заяви в неделя, че ще проведе изслушвания на срещата, докато базираният в Триполи Президентски съвет поиска разяснение от Дбейба, а Висшият държавен съвет, друг важен орган, го осъди.< /p>

Изкупителна жертва?

Съгласно закон от 1957 г. в Либия е незаконно да имаш официални отношения с Израел. Анализатори казват, че ал-Мангуш е поел провала за решенията, взети от съперничещите лидери на Либия, свързвайки срещата с усилията на Съединените щати да оказват натиск върху повече арабски страни да нормализират връзките си с Израел.

Експертът по Либия Анас Ел Гомати от института Садек каза, че Дбейба, неговият съперник военен лидер Халифа Хафтар и базираният в изтока парламент, който го подкрепя, „са използвали първата жена външен министър на Либия като падащ човек за решенията, в които всички са участвали“.

„Не става дума за политика, а за явно изкупителна жертва“, каза Ел Гомати пред AFP.

Миналия януари Дбейбах се срещна с директора на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс в Триполи, за да обсъдят нормализиране на отношенията с Израел, казаха двама либийски официални лица пред Асошиейтед прес.

Той даде първоначално одобрение за присъединяване към споразуменията на Ейбрахам, посредничеството на САЩ, но беше загрижен за обществената реакция в страна, известна с подкрепата си за палестинската кауза, каза един от официалните лица.

Омар Турби, бивш съветник на преходното правителство на Либия след свалянето на Муамар Кадафи, каза: „Дбейба трябва да си отиде и той знае, че е бил подложен на натиск през последните няколко седмици.“

Дбейба е „отговорен“ за срещата, каза Турби, добавяйки, че премиерът се е срещал с израелския Мосад дори преди да говори с Бърнс и „продължава да го прави често“.

„САЩ трябва да имат по-добър разум, отколкото да се опитват да нормализират отношенията между Либия и Израел“, каза той пред Al Jazeera, описвайки Либия като „нефункционална“.

Амуниции за критиците на Dbeibah

Спорът около срещата подхранва вътрешната политическа криза в Либия, давайки допълнителни боеприпаси на вътрешните критици на Дбейба в момент, когато бъдещето на временното му правителство вече беше под въпрос.

Джалел Харчауи, сътрудник, специализиращ в Либия в базирания в Лондон Royal United Services Institute for Defense and Security Studies, каза, че Dbeibah „се е опитал да си играе на дипломация, но не е успял, защото не е оценил правилно“ реакцията на либийците, които се противопоставят на връзки с Израел.

Харчауи също каза, че срещата е била подтикната от натиск върху Либия както от страна на ООН, така и от САЩ да продължи напред с много отлаганите президентски и законодателни избори.

В Израел външният министър Коен беше критикуван, че говори за срещата пред медиите, като действащият посланик на САЩ в Израел съобщи недоволството на своето правителство.

Според израелския Канал 13 съобщението на администрацията на САЩ, макар и сдържано, обвинява Коен, че е виновен. Коен от своя страна отговори, че Израел „разбира проблема“ и че повече няма да се изразява публично по въпроса.

Израелското външно министерство се опита да се дистанцира от това да стои зад изтичането на информация, но документацията, получена от Канал 13 от събиране на стотици служители на външното министерство, показва, че Коен се хвали: „Имам отличен доброволец, преди половин час тя помогна ще напиша съобщение до министъра. Министър или външен министър, не мога точно да уточня, от важна мюсюлманска държава, с която нямаме отношения.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР