Премиерът на Латвия Крисиянис Каринс обявява оставка

...
Премиерът на Латвия Крисиянис Каринс заяви, че той и неговото
Коментари Харесай

Премиерът на Латвия Крисиянис Каринс заяви, че той и неговото правителство ще подадат оставка по-късно тази седмица.

„Този ​​четвъртък ще подам оставката на себе си и на този кабинет на президента“, каза Каринс на пресконференция в понеделник.

Миналата седмица, според доклад на местната новинарска агенция BNS, Каринс е предложил промяна в кабинета. Но коалиционните партньори на неговото правителство отхвърлиха този ход.

В публикация в социалната медийна платформа X (известна преди като Twitter), Каринс каза, че латвийската Зелена партия и популистката национална асоциация Всички за Латвия „блокират работата за социални помощи и икономически растеж“.

„За всяка държава има трудности, когато някой се опитва да задържи поста си“, каза Каринс пред репортери, след като обяви плановете си да подаде оставка, според доклад на Bloomberg. „Това никога не е било целта ми.“

Каринс е министър-председател от 2019 г.

След като спечели общите избори миналия октомври, избори, които бяха оформени от войната на съседна Русия в Украйна и икономическите проблеми, дясноцентристката партия Ново единство на Каринс подписа споразумение с две други латвийски партии – Национален алианс и новия центристки избирателен алианс Обединени Списък – за съвместно управление на балтийската нация.

Трите страни обещаха да се съсредоточат върху сигурността, образованието, енергията, конкурентоспособността и качеството на живот.

Каринс каза, че неговата партия Ново единство планира да избере свой кандидат за поста министър-председател в сряда.

Президентът на Латвия Едгар Ринкевичс ще даде мандат на нов потенциален министър-председател да се опита да състави правителство. Всяка нова коалиция също ще бъде изправена пред гласуване в парламента, преди да може да встъпи в длъжност.

Следващите избори за парламент в Латвия са насрочени за 2026 г.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР