Премиерът на Косово Албин Курти даде нови подробности за срещата

...
Премиерът на Косово Албин Курти даде нови подробности за срещата
Коментари Харесай

Косовският премиер Курти: Жозеп Борел се съобразява със Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти даде нови детайлности за срещата си със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, която се организира този понеделник, 21 ноември, съобщи КосоваПрес. Срещата им беше свикана от Европейски Съюз в опит да се предотврати ескалацията на напрежението в Северно Косово, само че двете страни не реализираха съглашение, съобщи Българска телеграфна агенция.

На съвещанието на държавното управление Курти сподели, че авансово в текста на съглашението е имало четири параграфа, в които е пишело за френско-германското предложение и за активизирането на съглашение за нормализиране на връзките.

Според него обаче ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е трансформирал предпоставката за съглашението, като се е съсредоточил единствено върху съглашението за регистрационните номера, затова „ се преценява със Сърбия “.

Според информацията на КосоваПрес, министър председателят Курти е споделил, че е имало още един финален опит за реализиране на съглашение с включването на заключението за френско-германския проект, само че то е било отхвърлено от сръбския президент Вучич.

„ Голямата цел (правно обвързващо съглашение сред Косово и Сърбия за цялостно нормализиране на връзките, концентрирано върху взаимното признание – бел. ред.) беше свалена от дневния ред. Спешната нужда от европейското предложение с френско-германска поддръжка изчезна от масата, съобразявайки се с задачата на Сърбия, чийто президент беше пристигнал в Брюксел не за предлагането на Европейски Съюз, а за регистрационните номера “, сподели Курти, представен от вестник „ Коха Диторе “.

Курти добави, че вицепремиерът Бесник Бислими е през днешния ден в Брюксел в опит да се реализира съглашение, написа КосоваПрес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР