Премиерът на Италия Марио Драги подава оставка, съобщи италианската агенция

...
Премиерът на Италия Марио Драги подава оставка, съобщи италианската агенция
Коментари Харесай

Марио Драги хвърли оставка, президентът на Италия не я прие -

Премиерът на Италия Марио Драги подава оставка, заяви италианската организация АНСА. Според организацията Драги е съобщил за решението си по време на държавното съвещание в четвъртък. Според това, което е обяснил, министър председателят към този момент не разполага с съдружното болшинство, което сътвори кабинета му доскоро повече от година. Министър-председателят на Италия е посочи, че ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела още довечера. След срещата сред двамата по-късно вечерта от офиса на президента оповестиха, че Матарела не е приел оставката.

Настоящата държавна рецесия е резултат от отдръпването на поддръжката за ръководството от страна на Движение Пет звезди. По-рано сенаторите от тази групировка бойкотираха вота на доверие към държавното управление и не участваха в гласуването. Кабинетът получи доверие в Сената в ранния следобяд, само че позицията на Движението се трансформира в анонс на държавната рецесия.

След това гласоподаване Марио Драги посети президента Серджо Матарели, след което ръководи и съвещанието на държавното управление. Точно по време на това съвещание той е оповестил решението да подаде оставка. Както е декларирал, обединението, която е основала неговото държавно управление на националното единение през февруари предходната година, към този момент не същестувва. Липсва към този момент, споделил Драги, " пакт на доверие, във фундаментите на дейностите на държавното управление ".

Италианският министър председател напомни, че през цялото време е казвал, че кабинетът може да съществува единствено тогава, когато бъде " ясна вероятността за опциите за реализация на стратегия ".  Днес такива условия няма, съобщи Драги. 

Обръщайки се към министрите, министър председателят, представен от италианските медии е споделил: " Трябва да се гордеем с това, което постигнахме в доста сложен миг. " От държавното съвещание Драги е отпътувал за втора за деня среща с президента Матарели. В нея той публично трябваше да уведоми президента за взетото решение и за това, че ще подаде оставка. Формално това значи началото на държавна рецесия в Италия. Няколко дни по-рано Драги разгласи, че няма да застане отпред на ново държавно управление. Малко след 21 часа българско време обаче международните организации излязоха с мълни, че Матарели не е приел оставката на Драги

На фона на подадената оставка в италианското държавно управление има провесен въпрос за решение - оръжието за Украйна. По мотив на доставките на въоръжение за Киев в италианското държавно управление към този момент имаше различия и напрежение. Против ангажирането на Рим с военна помощ за Киев е експремиерът Джузепе Конте, който е на мнение, че даването на оръжие за Украйна е удължение на страданията на цивилните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР