Премиерът на Италия Марио Драги настоя днес за незабавно започване

...
Премиерът на Италия Марио Драги настоя днес за незабавно започване
Коментари Харесай

Италия скочи в защита на Македония, има ли натиск върху България

Премиерът на Италия Марио Драги настоя през днешния ден за " неотложно " започване на публични договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз, както и за " ускорение " на договарянията със Сърбия и Черна гора, съобщи Агенция Франс Прес.

Въпреки че Европейски Съюз укрепи единството си, подкрепяйки Украйна на фона на съветската атака, " цялостната интеграция на страните, които показват европейски желания, не съставлява опасност за опазване на европейския план, това е част от неговото реализиране ", съобщи той в тирада пред Европейския парламент в Страсбург.

" Италия поддържа незабавното започване на договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония в сходство с решението, взето от Европейския съвет през март 2020 година ", уточни той.

Правителствата на Северна Македония и Албания се надяват на започване на договаряния за присъединение през юни или юли.

През 2020 година 27-те страни членки на Европейски Съюз утвърдиха започване на договаряния за присъединение на Северна Македония и, при избрани условия, на Албания. В реалност Германия и Нидерландия постановиха на Тирана да реализира промени преди формалното разкриване на договарянията, по-специално изборни, правосъдни промени и промени в региона на битката против корупцията и проведената престъпност.

Що се отнася до Северна Македония, блокирането на европейския път идва от България поради разногласия, свързани с езика и историята, отбелязва организацията. Но българският министър председател Кирил Петков съобщи в края на март, че е реализиран " прогрес " в договарянията, които се водят от януари.

" Ние поддържаме влизането на всички тези страни (в ЕС) и желаеме също и Украйна в Европейски Съюз: би трябвало да следваме процеса на присъединение, който сме открили, само че ние също по този начин би трябвало да действаме допустимо най-бързо ", акцентира Драги.

В началото на март украинският президент Володимир Зеленски настоя за " незабавна " интеграция на страната му в Европейски Съюз.

" Ние ще поемем нашите отговорности ", сподели в отговор на това ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Но няма ускорена процедура за интеграция. Приемането в Европейски Съюз изисква по-специално хармонизиране на законодателството на страната претендент с европейското право, което е дълъг и сложен развой, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР