Премиерът на Италия Джорджа Мелони призова за по-голяма подкрепа за

...
Премиерът на Италия Джорджа Мелони призова за по-голяма подкрепа за
Коментари Харесай

Мелони настоява за помощ за Тунис и предупреждава за миграционна вълна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони прикани за по-голяма поддръжка за разкъсвания от рецесията Тунис, като предизвести на срещата на върха в Брюксел за риска от " миграционна вълна " към Европа, в случай че обстановката се утежни.

" Може би не всички са наясно с рисковете, пред които сме изправени във връзка със обстановката в Тунис и с нуждата да подкрепим стабилността в една страна, която има съществени финансови проблеми ", съобщи тя пред кореспонденти след срещата на водачите на Европейски Съюз, на която по думите ѝ е повдигнала този въпрос.

" Ако не се оправим с тези проблеми по верния метод, (ситуацията) рискува да отприщи миграционна вълна, която обективно е невиждана ", цитира думите ѝ Агенция Франс Прес.

Дясното държавно управление на Мелони встъпи в служба през октомври след избори, на които партията ѝ даде обещание да понижи всеобщата миграция към Италия.

Мелони заяви, че е разискала въпроса с Тунис с френския президент Еманюел Макрон по време на двустранна среща късно в четвъртък, която тя дефинира като " доста продуктивна ". Това се случи след месеци на напрежение сред Рим и Париж във връзка с миграцията и други въпроси.

Тя удостовери проектите за задача в северноафриканската страна, в която ще вземат участие министрите на външните работи на Италия и Франция и комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон.

Мелони съобщи, че е разискала обстановката и с комисаря на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони, който, съгласно нея, ще посети Тунис през идващите дни.

Тунис се бори с възходящия дълг и повишаващите се цени, влошени от съветската инвазия в Украйна.

В средата на октомври той реализира кардинално съглашение за пакет от близо 2 милиарда $ от Международния валутен фонд, който в подмяна желае промени.

" Основният въпрос е Международният валутен фонд и по тази причина би трябвало да се положат дипломатически старания, с цел да се убедят и двете страни - МВФ и тунизийското държавно управление, да сключат това съглашение, с цел да се стабилизира финансово районът ", сподели тя.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел предизвести в понеделник, че Тунис рискува да се срине " стопански или обществено ", което може да провокира нов поток от мигранти към Европа - оценка, отхвърлена от Тунис. /БГНЕС

Рим / Италия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР