Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че той и президентът

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че той и президентът
Коментари Харесай

Мицотакис и Зеленски подписаха декларация за евроатлантически път на Украйна

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че той и президентът на Украйна Володимир Зеленски са подписали взаимна декларация за евроатлантическия път на Украйна, съобщи БГНЕС.

Декларацията беше предшествана от среща на четири очи сред двамата, както и от диалози с присъединяване на делегации.

 фотография: БГНЕС

„ Ние сме съидейници и поддръжници “, сподели Мицотакис и акцентира: „ Нашата взаимност съществува през цялото време, тя ще продължи и отсега нататък “.

„ Против сме всяко нелегално деяние “, добави министър-председателят на Гърция след срещата в двореца „ Максимос “.

В никакъв случай няма да признаем противозаконното анексиране на области в Украйна от Русия “, акцентира гръцкият министър председател.

„ Мястото до вас за нас е въпрос на принцип “, означи Мицотакис, обръщайки се към украинския президент, като уточни, че Гърция е срещу всяко нарушаване на интернационалното право и всяка противозаконна окупация.

Кириакос Мицотакис още веднъж акцентира, че Гърция ще продължи да поддържа Украйна в защитителен и филантропичен проект и нейната евроатлантическа вероятност.

В умозаключение той съобщи, че Гърция ще участва във възобновяване на Украйна, изключително в Одеса.

„ Много ви благодаря за съдействието с Гърция “, сподели от своя страна украинският президент, като означи, че „ имаме потребност от помощта на Гърция за образование на водачи на F16 “, както и „ имаме потребност от помощ, с цел да създадем зърнения кулоар постоянен “.

След взаимното изказване Зеленски се насочи към президентския замък за среща с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Това е първото публично посещаване на украинския президент в Гърция – и първото след съветската инвазия в Украйна.

Посещението му в Атина беше проведено в изискванията на секретност от съображения за сигурност в деня на идването на водачите от района.

Президентът на Украйна ще взе участие в неофициалната вечеря, проведена от Кириакос Мицотакис в двореца „ Максимос “ с присъединяване на водачите на Западните Балкани, страните от района, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР