Премиерът Курц Австрия планира да построи мемориал в бивш нацистки

...
Премиерът Курц Австрия планира да построи мемориал в бивш нацистки
Коментари Харесай

Новото правителство признава историческата отговорност на Австрия за нацистки престъпления


Премиерът Курц

Австрия възнамерява да построи мемориал в някогашен нацистки лагер, заяви новото държавно управление, откакто Израел разгласи, че ще ограничи дипломатическите контакти с кабинета във Виена, заяви ДПА.

Мемориалът за 10 хилядите евреи от Виена, премахнати в нацисткия лагер Трасцянец покрай беларуската столица Минск, е " ясно отношение към историческата отговорност на Австрия и съучастничество " в Холокоста, съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц след първото съвещание на съдружния кабинет, в който взе участие крайнодясната Партия на свободата.

Партията на свободата е учредена от някогашни нацисти след Втората международна война, а нейни представители, в това число водачът й и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, са имали контакти с екстремистки десни групировки, напомня ДПА.

До 80-те години на предишния век Австрия гледаше на себе си по-скоро като на жертва на анексирането от нацистка Германия, в сравнение с като на съизвършител. Оттогава държавните управления поставят огромни старания да се оправят с тъмното завещание от предишното.

В държавната стратегия на новото държавно управление е планувано да се дава двойно поданство на потомци на австрийски жертви на националсоциализма. Курц удостовери в телевизионно изявление нощес, че това може да засегне до 200 хиляди души, само че добави, че евентуално не всички потомци ще се възползват от тази опция.

Курц разгласи тези начинания, откакто израелското външно министерство съобщи през вчерашния ден, че ще бойкотира министрите от Партията на свободата. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху подреди " професионална проверка на метода, по който Израел ще се държи към новото австрийско държавно управление ", сподели министерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР