Премиерът Кирил Петков заминава за Скопие на 17 януари. Това

...
Премиерът Кирил Петков заминава за Скопие на 17 януари. Това
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков заминава за Скопие, позицията на Бълг...

Премиерът Кирил Петков отпътува за Скопие на 17 януари. Това заяви самият той по време на блицконтрола в Народното събрание в отговор на въпрос от ГЕРБ.

Премиерът отхвърли спекулации по тематиката и акцентира, че смяна в българската позиция по еврочленството на югозападната ни съседка няма.

" Искам да заявя доста ясно, тъй като има всевъзможни спекулации - позицията на Република България към преговорния развой със Северна Македония се резервира в точките, тъкмо както е в съдружното съглашение, тази позиция е същата. Ние надграждаме с пет обособени разнообразни комисии, които да надградят тези връзки ", сподели от трибуната на Народно събрание Петков.

" Аз не разбирам за какво през 2021 нямаме един полет София-Скопие, една влакова линия София-Скопие, общ културен календар, взаимоотношение сред нашите бизнеси ", учуди се той.

" Тези пет групи ще са инфраструктура, просвета, евроингтеграция, подготвени сме да помогнем на нашите сътрудници в битката с корупцията. В нашата коалиция имаме безусловно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ, имаме цялостна съгласуваност и това, че отиваме на диалози на 17 януари, демонстрира, че добросъседството е главен принцип на взаимоотношенията ни със Северна Македония ", сподели министър-председателят.

Бившата външна министърка Екатерина Захариева насочи укор, че депутатите и обществото са научили за желанието му да върви в Скопие от медиите, а не от Министерския съвет. Тя подсети, че въпросните пет работни групи, които желае да прави Петков, попадат и в този момент, като са записани в съществуващия контракт.

" Всичко това, което оферирате като работни групи, е заложено в контракта ", означи Захариева.

" Пожелавам ви триумф, различен е въпросът, че на мен ми се искаше Вие да поканите тук да пристигна министър-председателя на Северна Македония, и президента, и доста се надявам да не научаваме от медиите ", сподели депутатката от ГЕРБ.

" Надявам, че нашето държавно управление ще покаже разликата сред положителни проекти и осъществени резултати ", отвърна Кирил Петков.
Свързани вести Президентът: България е открита за разговор със Северна Македония ВИДЕО Северна Македония чака картите на масата и повдигане на българската обсада Бучковски: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ Слави избухна: Пускаме РСМ в Европейски Съюз, само че Съединени американски щати да махнат визите и незабавно да влезем в Шенген
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР