Премиерът Кирил Петков се появи неочаквано в парламента тази вечер,

...
Премиерът Кирил Петков се появи неочаквано в парламента тази вечер,
Коментари Харесай

Петков изненадващо в НС. Представи на коалиционните партньори корекции по Плана за възстановяване

Премиерът Кирил Петков се появи ненадейно в Народното събрание довечера, съобщи Нова тв.

На въпрос от публицисти каква е повода за неговото посещаване, той изясни следното:

„ Днес министърът на финансите и вицепремиер по еврофондовете ни осведоми в елементи за измененията, които са свързани с Плана за възобновяване и развиване. Имахме доста изчерпателно пояснение. Аз съм доста удовлетворен от това, което чух ".

По думите му рецензиите от опозицията не ги тормозят.

„ Напоследък има остри рецензии, това значи, че се движим в вярната посока. До този миг опозицията не прави нищо друго с изключение на неконструктивна рецензия,” разяснява Петков.

Според него Бюджет 2022 е „ доста изискан, няма хората под линията на бедност”.

„ Искам да поздравя сътрудниците ми, тъй като това е може би най-хубавият бюджет, който съм виждал ", посочи той.

„ Има изпратени съответни планове на база забележките, нищо няма да бъде финализирано, до момента в който не минем през публично разискване. Утре ще има двучасово разискване и ще се прожектира онлайн. Обсъдихме планове, разнообразни от тези в проекта ", разясни вицепремиерът Асен Василев.

По-късно стана ясно, че министър председателят Кирил Петков е пристигнал в Народното събрание, с цел да показват с вицепремиера и министър на финансите на съдружните сътрудници корекции по Плана за възобновяване и резистентност.

" Това, което ние обсъдихме, са планове, разнообразни от тези, които са били в проекта ", съобщи след срещата - която беше закрита за медиите - без да уточни повече конкретика. Василев препращаше въпросите към утрешния ден, когато се чака да стартират публични разисквания на проекта, по който се чака в миналото България да получава средства от Европейската комисия. Приоритет е енергетиката, показва се в прессъобщение на Министерството на финансите.

От изявленията на Петков и Василев в късната вечер на четвъртък не се разбра по кое време държавното управление счита да изпрати корекциите в проекта за възобновяване и резистентност в Европейската комисия. Преди седмица от изявление на Петков се разбра, че България е изпратила в Европейската комисия своя План за възобновяване и резистентност. За изявлението си той бе упрекнат в неистина от Томислав Дончев от ГЕРБ, само че след брифинга му, думите на Петков бяха доказани от Асен Василев в коридорите на Народното събрание: " Има поправен проект за възобновяване, новите планове са предадени на Европейската комисия като фишове. Имахме първи диалози по тези планове. Очакваме техния фиктивен отговор, след което целият проект ще бъде подложен на публично разискване и импортиран в Европейската комисия в неговата целокупност ", сподели Асен Василев на 4 февруари.

На 15 октомври 2021 година второто държавно управление на Стефан Янев внесе в Европейската комисия предложение за народен проект за възобновяване за 6.6 милиарда евро безплатни средства по Фонда за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз. В отговор през декември Брюксел върна голям брой забележки по 54-те плана и 46-те промени, с които България счита да се възвърне от пандемията и да модернизира стопанската система и ръководството си. Те са свързани главно с прехода към нисковъглеродна енергетика и с упоритостта за затвърждаването на върховенството на правото в страната.

Междувременно бурни кавги, траяли повече от 2 часа, белязаха дебатите по измененията в Закона за поощряване на вложенията, с който Българската банка за развиване и Агенцията за вложения от Министерството на стопанската система минават към Министерството на нововъведенията и растежа с принципал Даниел Лорер.

От ГЕРБ упрекнаха ръководещите, че вкарват законопроект в нарушаване на правилника, без да е координиран с Министерския съвет и без да е минал публично разискване.

Опозицията се възмути още, че в преходните и заключителни разпореждания има текстове, с които се регламентира капиталовото поданство, макар че държавното управление входира различен законопроект в Народното събрание за Изменение на закона за българското поданство, с който се отстраняват по този начин наречените „ златни паспорти “.

От болшинството дадоха отговор, че не се постанова публично разискване на механически закон, единствено с една точка, чиято цел е да добави признатите от Народното събрание структурни промени за делене на Министерството на стопанската система на две обособени министерства.

За първи път ръководителят на Народното събрание Никола Минчев лиши думата на народен представител с претекста, че не приказва по тематиката. Това стана при изявление на Десислава Трифонова от ГЕРБ. Действието му провокира замяна на остри реплики сред ГЕРБ и партиите от болшинството. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предизвести ръководителя на Народното събрание да не надвишава пълномощията си, осведоми Българска национална телевизия.

От левицата отвърнаха, че депутати на ГЕРБ изместват дебатите. Последва замяна на остри реплики. Поради привършване на времето за изявление на парламентарната група на ГЕРБ дебатите бяха прекъснати.

При последвалото гласоподаване законопроектът бе признат на първо чете. Последва гласоподаване и на второ. От ГЕРБ желаеха прегласуване, при което се сподели, че няма кворум, което принуди ръководителя на Народното събрание да даде отмора. След обновяване на съвещанието и инспекция на кворума свадите продължиха поради настояването за трето гласоподаване.

От опозицията упрекнаха ръководещите, че погазват правилника, съгласно който законопроект, неприет на второ гласоподаване, не може да се гласоподава трети път, а би трябвало да минат не по-малко от 3 месеца преди да бъде вкаран още веднъж в пленарната зала.

От Движение за права и свободи предложиха да се премине към идната точка от дневния ред, с цел да не се нарушава конституцията, а ГЕРБ предложиха да се разиска проблема на председателски съвет.

Председателстващият съвещанието разгласи отмора и свика председателски съвет за намиран на излаз на проблема.

След отмора и председателски съвет, където свадите продължиха, съвещанието беше възобновено и законопроектът беше подложен на ново гласоподаване и признат на второ четене, с което ББР и Агенцията за вложенията минаха към министерството на Даниел Лорер.

В 21.45 парламентарното съвещание бе закрито.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР