Премиерът Кирил Петков не потвърди изнесените в медиите данни за

...
Премиерът Кирил Петков не потвърди изнесените в медиите данни за
Коментари Харесай

Кирил Петков отрече за готвена среща с Радев и Макрон по македонския въпрос

Премиерът Кирил Петков не удостовери изнесените в медиите данни за подготвяна среща с Еманюел Макрон и Румен Радев в Париж, на която да бъде открито решение по Македонския въпрос преди края на френското европредседателство през юни. Според информацията в медиите това е било дискутирано на съдружния съвет на държавното управление в петък. Участниците били дали дума да лимитират краткотрайно мненията си за възможното допускане на Република Северна Македония до договаряния с Европейски Съюз.

В Брюксел Кирил Петков отговори на журналистически въпрос дали се готви посещаване във Франция, по чия покана и по коя тематика:

" На равнище Министерство на външните работи се прави доста огромна работа, с цел да се види какви са всичките благоприятни условия за прогрес по тематиката за Северна Македония, само че преди на професионално равнище сред дипломатите да се стигне до някаква обща концепция накъде може да се върви напред, не можем да потвърдим нищо като действителни стъпки ".

" Независимо какво се договорят, ще минем през Народното събрание. Няма да има нищо скрито-покрито от българския народ. Знам, че се работи доста, само че не мога да потвърдя обособени предложения или непокани, с цел да забележим до каква степен ще стигнем ", изясни по тематиката Кирил Петков.

По-рано бе публикуван слух, че има вид България да утвърди предложение на френския държавен глава Еманюел Макрон за повдигане на ветото за Северна Македония. Това щяло да стане с посещаване на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев в Париж, планувано в най-скоро време, твърди организация БГНЕС, базирайки се участници в последния съдружен съвет на ръководещите на 27 май.

Преди визитата в Париж Радев и държавното управление провели диалози с френското председателство на Съвета на Европейски Съюз и получили увещание от Макрон да включи всички български претенции в преговорната рамка и самият той да бъде поръчител за тяхното осъществяване.

" Това на процедура значи, че ние се доверяваме напълно на Макрон, само че в това време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, тъй като всяка една от страните членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безспир, а ние не желаеме турски вид ", споделя един от участниците в Коалиционния съвет пред организацията.

Позицията на България за повдигане на ветото за начало на договаряния за участие на Скопие в Европейски Съюз гласи правата на българското малцинство да бъдат обезпечени в Конституцията на западната ни съседка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР