Премиерът Кирил Петков говори пред журналисти след срещата на европейските

...
Премиерът Кирил Петков говори пред журналисти след срещата на европейските
Коментари Харесай

Петков: Евролидерите одобриха наше предложение за споделен фонд за украинските бежанци

Премиерът Кирил Петков приказва пред публицисти след срещата на европейските водачи във Версай.
" Това, което обсъждахме през днешния ден, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, с цел да може европейското семейство дружно да заплати разноските за тези бежанци, а не всяка страна да се бори независимо ", сподели министър председателят, представен от Българска национална телевизия.

Това предложение е било доста добре признато от европейските сътрудници и в идващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и разновидности по какъв начин този фонд да работи.

" Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските стратегии, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за към 10 милиарда евро ", сподели още Петков.

В момента влизаме в една обща обстановка на високи цени на петрола и газа, които покачват инфлацията и понижават растежа. ЕЦБ ще понижава средствата, които циркулират в европейската стопанска система, намалявайки паричната маса в Европейски Съюз, а държавните управления на страните членки ще би трябвало сами да подтикват стопанските системи си, с цел да има напредък, изясни още министър председателят.
Втори ден продължава Срещата на върха във Версай. Снощи водачите на страните от Европейски Съюз се схванаха да задълбочат връзките и партньорството си с Украйна. Но към този момент страната не може да се надява на специфична ускорена процедура за приемане в Европейски Съюз.

Европейските водачи разискаха и енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз от Русия и си сложиха за цел през идващите пет години тя да бъде понижена и изцяло отстранена.

Вчера българският министър председател прикани Европейски Съюз да подкрепи финансово прилежащите и близки страни на Украйна, които одобряват бежанци.

От Версай Кирил Петков отпътува за Анталия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР