Премиерът Гълъб Донев се срещна с посланиците от страните членки

...
Премиерът Гълъб Донев се срещна с посланиците от страните членки
Коментари Харесай

Донев пред посланици на ЕС: Приоритет на България е влизането в Шенген и Еврозоната

Премиерът Гълъб Донев се срещна с посланиците от страните членки на Европейски Съюз и представителството на Европейска комисия.

Министър-председателят Гълъб Донев организира работна среща с посланиците от страните членки на Европейски Съюз и с представителството на Европейската комисия. В срещата в резиденция „ Бояна “ взе участие също министърът на външните работи Николай Милков.

В рамките на срещата министър председателят Гълъб Донев посочи поредните дейности на служебния кабинет в осъществяване на отговорностите му както за организирането на почтени и транспарантни избори, по този начин и във връзка с ефикасното действие на изпълнителната власт.



Министър-председателят Донев удостовери, че водещ приоритет за България продължава да бъде присъединението към Шенген и Еврозоната и изрази очакване през идните месеци да бъде реализиран прогрес в това отношение. Премиерът посочи, че страната ни е изпълнила критериите за присъединение към Шенген още през 2011 година Като знак за благосклонност в това число е заявена подготвеност България да одобри през месец септември съгласуван от Европейската комисия екип от специалисти, който да удостовери степента на използване на достиженията на Шенгенското законодателство.

Относно подготовката за приемане на еврото министър председателят Гълъб Донев съобщи, че продължава осъществяването на признатия по-рано през годината народен проект, като целевата ни дата продължава да бъде 1 януари 2024 година

Присъединяването на страната ни към Организацията за стопански съдействие и развиване е друга тематика, която министър-председателят сложи на вниманието на посланиците и представителите на Европейска комисия. Премиерът Донев благодари за оказаната поддръжка от страна на сътрудниците в процеса на приемане на покана за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Министър-председателят посочи, че служебното държавно управление работи целеустремено по подготовката на Първоначален меморандум, като задачата е да бъде направен първи план на документа до края на сегашния месец.

Усложнената интернационална конюнктура, в това число войната в Украйна , също бяха дискутирани в хода на работната среща.

Премиерът Гълъб Донев отговори на редица въпроси по тематиките, които бяха разисквани в границите на срещата.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР