Премиерът Гълъб Донев провежда съвещание с ръководителите на МВР, прокуратурата,

...
Премиерът Гълъб Донев провежда съвещание с ръководителите на МВР, прокуратурата,
Коментари Харесай

`Демерджиев: Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор

Премиерът Гълъб Донев организира заседание с ръководителите на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, и специфичните служби поради вчерашната детонация, ориентирана против кортежа на основния прокурор Иван Гешев.

В срещата взе участие и министърът на вътрешните работи, на правораздаването, заместник-главният прокурор, който сега извършва функционалностите на основен по заменяне, представители на всички служби и структури на Министерство на вътрешните работи, които имат отношение към гърмежа, посочи още преди края на срещата вътрешният министър Иван Демерджиев.

Има обвинени за опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев , съобщи той на брифинг в Министерския съвет:

“Имаме обвинени, само че не мога да изпадам в детайлности. Към моментна нямаме данни да е изтекла информация, само че това се ревизира. Има доста разновидности да бъде проследен маршрута на автомобила. Изследваме всички благоприятни условия да бъде проследен маршрута на автомобила. Няма потърпевши, типът на взривното устройство не разрешава да се преодолее отбраната на съответно този автомобил. Нивото на отбрана на този автомобил е по-високо и това взривно устройство даже да имаше непосредствено попадение, не може да аргументи вреди на пасажерите в купето. Именно бронировката на автомобила, употребен от основния прокурор, е била решаваща “, означи вътрешният министър.

„ Имаме доста насоки, следствието тече, детайлности може да изнесе прокуратурата. Очевидно е, че равнището на сигурност на колите, които употребява НСО, би трябвало да бъдат повишени, тъй като това, което в тази ситуация се оказва решаващо, е бронировката на автомобила, употребен от основния прокурор. Безспорно е, че НСО би трябвало да бъде снабдена с надеждни съвременни коли. Подчертавам, че последният, автомобил който се употребява сега и е разполагаем на страната, е от 2012 година, което е безусловно неприемливо, по този начин и със модерни механически средства, които да обезпечат сигурността на охранявани лица. Това ще бъде направено чрез работна група, която се образува през днешния ден “, акцентира Демерджиев.

„ Държавата ще постави всички старания да разкрие причинителите на този акт “, увери той.

Според министър Демержиев „ всяка опасност, отправена до общественик от ранга на основния прокурор, който е под защита на НСО, се ревизира извънредно деликатно от всички служби, които имат отношение към това без значение каква е опасността и каква е степента на нейната съвестност. Всички закани, които са отправяни към Гешев през годините са проверявани, взимани са съответните ограничения и е несъмнено равнището на отбрана, което НСО ползва във връзка с него “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР