Премиерът Гълъб Донев и регионалният министър откриха нова отсечка от

...
Премиерът Гълъб Донев и регионалният министър откриха нова отсечка от
Коментари Харесай

Гълъб Донев и арх. Шишков откриха новата отсечка на АМ „Европа“

Премиерът Гълъб Донев и районният министър откриха нова права от автомагистрала „ Европа “ , оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

„ Днес имаме наслаждение да пуснем в придвижване 6,4 км от автомагистрала „ Европа “, а точно секторът от Драгоман до Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина. Това стана допустимо с помощта на взаимните старания на всички институции в страната и строителя. Направихме вероятното да осъществим обещанието си да пуснем правата преди празниците, с цел да облекчим придвижването. “

Това сподели на церемонията по откриването на трасето министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Участие в събитието взеха министър-председателят Гълъб Донев, посланикът на Република Сърбия у нас доктор Желко Йович, представителят на строителя „ Стpaбaг “ и началник на плана Светислав Баич, както и инж. Венцислав Ангелов, ръководител на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

В изявлението си арх. Шишков уточни, че в последните месеци служебният кабинет е работил интензивно по тактиката си за развиване на инфраструктурните обекти . Той напомни, че за последния сектор от автомагистрала „ Европа “ – от Сливница до Северната скоростна дъга на София, служебният кабинет утвърди подробният организационен проект и сега приключват процедури по отчуждаване на земите.

„ До 20-25 дни ще стартира строителството и в него “, заяви районният министър. Очаква се цялата автомагистрала от София до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ да бъде приключена до края на идната година и по този начин да не бъдат изгубени европейските средства за строителството й.

Арх. Шишков връчи на премиера Разрешението за прилагане на новооткрития сектор и го увери, че той е тестван и изпълнен както изисква законът .
Министър-председателят Гълъб Донев подчертава върху напъните на служебното държавно управление да бъде наваксано изгубеното време по построяването на сектора от тази основна артерия , която свързва освен България със Сърбия, само че също по този начин съставлява най-прекият път от Азия за Централна и Западна Европа. По думите на премиера Донев до края на месец май ще бъде изпълнен целият сектор от Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина до Драгоман, а цялата автомагистрала „ Европа “ може да бъде приключена до края на идната година.

„ Така ние освен спасяваме европейското финансиране, само че и държим ясна сметка за изразходваните национални запаси, които се влагат в построяването на този път “, означи министър-председателят. Донев уточни, че служебният кабинет продължава да работи с нужните темпове и професионализъм, тъй че освен автомагистрала „ Европа “ да влезе в употреба според закона, само че и всички пътища в България да бъдат строени и въвеждани в употреба по този начин, както повелява законът.

В обръщението си към присъстващите дипломат Йович съобщи, че през днешния ден се открива един дребен, само че значим сектор на автомагистрала „ Европа “.

„ Тази автомагистрала свързва Република България и Република Сърбия, само че се надявам, че и в допълнение ще свърже сръбския и българския народ, ще ускори връзките сред елементарните хора, в това число и сред сръбските жители от български генезис и България. Надявам се от през днешния ден тази автомагистрала да помогне да укрепим и още повече да поработим върху нашите двустранни връзки във всички сфери “, сподели дипломат Йович.

Гости на събитието бяха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, Андрей Иванов – кмет на Драгоман и инж. Десислава Паунова, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Път І-8 е част от главната трансевропейска транспортна мрежа . Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ – София обезпечава връзка към трансевропейски кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски ”.

С построяването на правата ще се понижи времето за пътешестване и ще се обезпечат комфортни и безвредни условия за придвижване .

Изпълнител на плана е Обединение „ СТРАБАГ БПА “ ДЗЗД, в което са „ Щрабаг “ ЕАД, „ Страбаг Сп. з.о.о., Полша “ и „ Битумина ГмбХ-България “ ЕООД, а цената на контракта е 164 990 259,94 лв. с Данък добавена стойност. Строителният контрол се реализира от ДЗЗД „ НАДЗОР КАЛОТИНА – СОП “, с участници „ Трансконсулт-БГ “ ООД и „ Пътинвест-инженеринг “ АД. Техният контракт е на стойност 3 708 600 лв. с Данък добавена стойност. Проектът „ Модернизация на път I-8 „ Калотина – Софийски околовръстен път “ от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка “ се съфинансира от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР