Премиерът Джъстин Трюдо критикува Facebook за блокиране на новини за горски пожари в Канада

...
ТОРОНТО (AP) — Канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Facebook в
Коментари Харесай

ТОРОНТО (AP) — Канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Facebook в понеделник, че поставя печалбите над безопасността на хората по време на извънредните ситуации, създадени от рекордния сезон на горски пожари в Канада.

Meta, компанията-майка на Facebook и Instagram, обяви по-рано това лято, че ще спази обещанието си да блокира новинарско съдържание от Канада на своите платформи поради нов закон, който изисква от технологичните гиганти да плащат на издателите за свързване към или друго пренасочване тяхното съдържание онлайн.

Пожари, бушуващи в Канада, изтласкаха десетки хиляди хора от домовете им и застрашиха градове като Йелоунайф, столицата на Северозападните територии. Около 30 000 души бяха под заповед за евакуация в Британска Колумбия.

„В момента, в извънредна ситуация, когато актуалната местна информация е по-важна от всякога, Facebook поставя корпоративните печалби пред безопасността на хората“, Трюдо каза на пресконференция в Корнуол на остров Принц Едуард.

„Толкова е немислимо компания като Facebook да избере да постави корпоративните печалби пред гарантирането, че местните новинарски организации могат да получат актуална информация за канадците ”, каза министър-председателят.

Министрите от правителството призоваха Meta в петък да вдигне забраната си за новини в Канада, която се прилага за местни медии, както и за национални медии като Canadian Broadcasting Corporation.

< p>Компанията, чието седалище е в Северна Калифорния, остана зад решението си и каза в изявление относно горските пожари, че хората в Канада могат да продължат да използват Instagram и Facebook, „за да се свързват с техните общности и да имат достъп до надеждна информация, включително съдържание от официални правителствени агенции, служби за спешна помощ и неправителствени организации.“

Жителите и посетителите на страната не могат да преглеждат или споделят новини в социалните мрежи, притежавани от Meta, включително новинарски статии, видеоклипове и аудио, публикувани от търговски обекти във или извън Канада.

Meta беше сама в своите действия. Собственикът на Google, Alphabet, също каза, че планира да премахне връзките към канадските новини в отговор на новия закон, въпреки че все още не е изпълнен. Законът за онлайн новините, приет в края на юни след продължителен дебат, трябва да влезе в сила по-късно тази година.

„Това е изборът на Facebook“, каза Трюдо. „В една демокрация качествената местна журналистика има значение и сега има повече значение от всякога, когато хората се тревожат за домовете си, за своите общности, за най-лошото лято за екстремни събития, които сме имали от много дълго време.“

Мета взе подобно стъпки в миналото. През 2021 г. за кратко блокира новини от платформата си в Австралия, след като страната прие законодателство, което ще принуди технологичните компании да плащат на издателите за използването на техните новинарски истории. По-късно сключи сделки с австралийски издатели.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР