Премиерът Денков разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си

...
Премиерът Денков разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си
Коментари Харесай

Ниският ДДС за заведенията: Десертът свърши

" Премиерът Денков схваща от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка на туризма. " С тези думи реагираха от Сдружението на заведенията в България и от Българската асоциация на заведенията на думите на министър-председателя, че не вижда съображение те да продължат да работят с понижена на 9% Данък добавена стойност ставка. Накратко, министър председателят съобщи желание за завършек на преференцията и облагане със общоприетите 20%, а от бранша на заведенията отново изригнаха.

Желанието да се заплащат по-малки налози е разбираемо, само че кардиналната позиция - не. Ето и съответни контрааргументи:

Първо, страната не е длъжна да подкрепя нито един частен бранш, тъй като съществуването на преференции не е заслужено по отношение на останалите.

Второ, никой не е обещавал на заведенията, че понижената ставка ще стане непрекъсната. Тя беше въведена като краткотрайна антикризисна мярка (наред с още няколко) поради коронавирус рестриктивните мерки и действието й даже беше удължено. В момента обаче мъчно можем да приказваме за рецесия и за потребност от каквото и да било подкрепяне. И това се вижда с просто око - минете по основната улица на по-големите градове и си потърсете маса за вечеря - в харесваните заведения мъчно се намират свободни места. И то на фона на неведнъж нараснали цени през последните две години.
Реклама
Има и още - косвените налози са най-големият приходоизточник за бюджета. Данъчната система в страната е конструирана по този начин, че ставките да са идентични за всички, а тези на директните налози да са ниски. Когато това предписание стартира да се нарушава редовно, разумно е в един миг да се стигне до хрумвания за нарастване на данъчната тежест за сметка на някой различен.

Четвърто - секторът нито се изсветли изключително доста, нито внася повече Данък добавена стойност, обратно на изказванията на сдруженията на заведенията. Ако през 2019 година в най-силния месец - август, данъчната основа за облагане с Данък добавена стойност на бранша е била под 350 млн. лева, то през същия месец на 2022 година тя е с над 220 млн. лева нагоре. Ефективно импортираният Данък добавена стойност обаче през предходната година е в пъти по-нисък. Вероятно платените от бранша осигуровки и налог върху приходите са пораснали, само че по каква причина всички останали данъкоплатци би трябвало да заплащат толкоз висока цена на това изсветляване?
Свързани публикации Нелоялни ли са цените на грамаж в заведенията за хранене 25 юли 2023, 11:20 Цените в заведенията за хранене: усеща се като Западна Европа 27 февруари 2023, 06:08 Депутатите понижиха Данък добавена стойност за вестници, ниската ставка за заведенията за хранене ще важи и следващата година 8 декември 2022, 17:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР