Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда Св. Паисий Хилендарски за

...
Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда Св. Паисий Хилендарски за
Коментари Харесай

Борисов награди проф. Димитрина Гюрова-Савова със „Св. Паисий Хилендарски”

Премиерът Бойко Борисов връчи държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски ” за 2019 година на режисьора и сценичен възпитател проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

Тя бе наградена в Гранитната зала на Министерския съвет с високото отличие за изключителния й принос за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.
 премия Св. Паисий Хилендарски БГНЕС

„ Тя е един извънреден представител на българскияя спектакъл, извънреден режисьор и голям възпитател. Стотици български актьори са приключили при нея. Само ще загатна две имена от разнообразни генерации – единият е невероятния Иван Иванов, а другият е звездата на Народния спектакъл – Леонид Йовчев. Уникална е нейната кариера, на всички места е оставила следа, постоянно е учила своите възпитаници на точност, въз основата на която се ражда импровизацията. Ярка следа в българския спектакъл, в българската просвета “, разяснява заслугите на театралния възпитател министърът на културата Боил Банов.
 премия Св. Паисий Хилендарски БГНЕС-->

„ Искрена, дълбока, сърдечна признателност за високото отличие, което получих през днешния ден за скромната си креативна и педагогическа работа. На всички свои близки, сътрудници и студенти също показвам гореща признателност за предаността им към общото ни дело и за гения им, който е основата на триумфите, за които получавам днешната премия “, благодари на собствен ред проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.
 премия Св. Паисий Хилендарски БГНЕС
 

 премия Св. Паисий Хилендарски БГНЕС

Годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски ” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 година Тя се присъжда за стимулиране на български създатели и реализатори на творби, свързани с българската история и обичаи. Миналата година оценката беше връчено на артиста Васил Михайлов.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 година в Бургас. През 1952 година е призната в класа по постановка на проф. Боян Дановски, който приключва през 1956 година Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна.

Участвала и при основаването на повече от 40 телевизионни постановки. От 1975 година Димитрина Гюрова преподава актьорство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ /по-късно НАТФИЗ/, а от 1987 година е професор в същата академия. Тя е повторен притежател на Наградата на София и на Наградата за „ Режисура “ на Съюза на артистите в България.
 
 премия Св. Паисий Хилендарски БГНЕС

 премия Св. Паисий Хилендарски БГНЕС

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР