Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с

...
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с
Коментари Харесай

Борисов: Огромна част от енергетиката ни е на въглища, ЕК да ни помогне с план за затварянето на ТЕЦ-овете |

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е разговарял в Брюксел с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса за намаляването на използването на въглища.

Предстои български специалисти да изготвят писмо до Еврокомисията, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, в случай че се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи.

Подкрепяме извънредно доста битката с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните излъчвания, само че в това време желаеме с Европейската комисия да се откри проект за страните от Централна и Източна Европа, на които голямата част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от силата се създава с въглища, сподели Борисов при идването си за присъединяване в двудневното съвещание на Европейския съвет. 

Нашите планове бяха до 40% таван на въглеродните излъчвания, това беше лимитът на нашите сили, да се оправим сами. Моите политически съперници в България се надпреварват да приказват по какъв начин желаят да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, само че в Европейския парламент Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, десните отвън ГЕРБ са дали своят вот за 60% таван. Многократно съм приказвал, че желая консолидация, диалог за бъдещето на мините, на топлоелектрическите централи, само че до момента получавах единствено популистки отговори по какъв начин централите не би трябвало да се затварят, до момента в който в Европейския парламент съперниците му гласоподават друго, съобщи още българският министър председател.

Същевременно Борисов приветства предлагането на Европейска комисия за въвеждане на общи правила за оценка на епидемиологичната конюнктура в Европейски Съюз:

" Приветствам Европейската комисия, която работи доста интензивно за основаването на обединен медицински протокол или обединен жанр на деяние на Европейски Съюз за всички страни в изискванията на пандемията от ковид. Изключително значимо е придобиването на ваксини от всички страни да бъде транспарантно и заслужено, да подкрепяме медицинските системи да удържат. Всяко затваряне на стопанските системи към този момент ще бъде съдбовно. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР