Премиерът Бойко Борисов обяви, че парите в здравеопазването са достатъчно

...
Премиерът Бойко Борисов обяви, че парите в здравеопазването са достатъчно
Коментари Харесай

“Не може Х млн. да влизат в болницата и докторът да взима 50 хил. лв., а сестрата 1000 лв.“

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че парите в опазването на здравето са задоволително и всяка година стават от ден на ден, само че се разпределят незаслужено вътре в самата система. “Не може да отиват Х милиона в една болница – докторът да получава 50 000 лева заплата, здравната сестра 1000. Трябва Министерство на здравеопазването по този начин да направи лимитирането, че Х % тъкмо да си отиде за медицинския служащ “, възмути се във вторник пред бТВ Борисов, който ръководи към този момент от 10 години, само че всичките му държавни управления отсрочват промените в бранша, които да поправят тези несправедливости.

Премиерът обаче пое уговорката плануваните 200 млн. лв. повече за лечебните заведения следващата година да отидат за по-високи заплати на сестрите. “Поемам уговорката. Кога не съм поемал и по кое време не съм си ги изпълнявал “, разяснява Борисов.

Миналата седмица стана ясно, че държавното управление не е отпуснало обещаните и гласувани от Министерския съвет 50 млн. лв., с цел да станат главните заплати на медицинските сестри 950 лв.. Вместо това държавното управление е понижило сумата на 6 млн. лв. и е разчитало до заплатите на сестрите да доближат пари от растежа в цените на клиничните пътеки с пари от запаса на НЗОК.

Според Борисов парите в системата не са малко.

“Нито една от съсловните организации, които идват при мен, не споделят, че парите, които отделяме са малко “, съобщи Борисов и направи ретроспекция по какъв начин са нараствали средствата за опазване на здравето през годините: “През 2009 година са били 2 634 367 000 лева, 2019 година са дадени 5 256 736 400 лева “. Той разяснява, че при над 5 милиарда лева, 50 млн. са 1% и въпросът изобщо не е в тези 50 млн. лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР