Премиерът Бойко Борисов обикаля района на Котел. И след Соколарци

...
Премиерът Бойко Борисов обикаля района на Котел. И след Соколарци
Коментари Харесай

Борисов доволен от видяното в селата по време на обиколката си

Премиерът Бойко Борисов обикаля региона на Котел.

И след Соколарци на път за Ябланово още веднъж заприказва за комунистите и възродителния развой. Коментира, че са плашили хората, че ГЕРБ ще им вземе земята и ще им смени имената. " Каквото са правили комунистите, за нас го приказваха ", разяснява министър председателят.

И продължи за пенсиите. Финансовият министър Владислав Горанов се обади от задната седалка, че се покачват. " Вдигаме ги с близо 6%, като се вдигне стопанската система - и с повече ", добави финансист №1.

В селото го посрещна кметът на Ябланово от Движение за права и свободи Велин Георгиев. Гид по време на обиколката му бе кметът на Котел Коста Каранашев.

Районът е разбъркан. И спомняйки си за възродителния развой, Борисов разяснява: " Ако не са били тогава толкоз мощни НАТО и Варшавския контракт, тук е щяло да бъде Косово! "

" В деня, в който се прекланяме пред героите и Ботев, би трябвало да имаме мислено, че единствено толерантността е спасявала България от това, което ни се е случвало ", сподели още министър-председателят във видеото, оповестено във фейсбук.

Борисов инспектира ремонтирания път в село Ябланово.

„ Преди не можеше да се мине тук от дупки, а в този момент каква гледка, каква хубост. Сега хората идват си, вървят си, пътуват си умерено и са удовлетворени и щастливи. И това е най-верният метод да живеем в приемливост ", разяснява Борисов.

И продължи: " И в днешния ден – когато се прекланяме пред паметта на починалите за освобождението, пред героите, пред Ботев, постоянно едно мислено би трябвало да имаме, че единствено толерантността е спасявала България от това, което ни се е случило. Защото тук, на тези места, са изселвани десетки хиляди български мюсюлмани, давали са жертви. И е доста поучително да го има в учебниците по история. Ако тогава не са били НАТО и Варшавският контракт толкоз мощни, Косово щеше да е тук, в България, по време на този развой. А в този момент по селата – аз преднамерено ги запитвам по какъв начин се споделят хората, и все са мюсюлмански имена. И по какъв начин ни се радват и по какъв начин ни обичат. А ги лъжеха, че като дойдем ще ги изселим и ще бутнем джамиите. Плашеха ги, че ние ще създадем това, което комунистите направиха. А ние им направихме пътища, канализация, отглеждане на животни, занаят и така нататък “

Министър-председателят спря колата, в която бе дружно с кмета на Котел Коста Каранашев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в центъра на селото. И изслуша желанията на хората за ремонт на част от улиците, за които настояват, че другите кметове през годините не са създали нищо.

„ То, в случай че всички бяха правили по една автомагистрала, нямаше в този момент да вършим шест дружно “, уточни Борисов, откакто чу хората.

Искаме освен основните улици да се вършат, споделиха хората. Министър-председателят се обърна към съпътстващите ги: " Кметските наместници ще създадат лист и следващата година като дойда, ще има! ", даде обещание той.

" ГЕРБ-аджия съм, на тези, които ни правят работа, на тяхна страна съм ", сподели жена от селото.  Министър-председателят пък я попита дали тук е идвал различен министър председател.

На претенции на мъже от селото да се построи стадион и спортна зала, Борисов уточни: „ Залата ще ви я създадем, за друго не давам обещание “. Но първо ги разпита какъв брой подвигат от лег.

Министър-председателят заръча на земеделския министър Десислава Танева да обърне внимание на хората в селото, които имат над 800 овце, и да им помогне да си решат проблемите.

По-късно Борисов написа във фейсбук:

" Посетих село Ябланово. Само толерантността може да избави България. Защото ето тук по тези места са изселени хиляди мюсюлмани. Нарочно ги запитвам по какъв начин се споделят, с цел да видят хората, че са единствено мюсюлмански имена. Лъжеха ги, че ще дойдем, ще ги изселим, ще им съборим джамиите. Ние им направихме пътища. Като се стабилизира промишлеността ще вдигнем и пенсиите. "

На потегляне от селото си купи одеве набрани гъби.  " Доволен съм, че ще мога да опитам от локалната продукция. В региона на Котел се оферират чудесни гъби ", написа във фейсбук той. И пусна селфи с дамата, от която ги купил.

В смесените региони борбата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи е голяма, тъй като се надпреварваме кой ще направи повече за хората, посочи Борисов по време на посещаване в друго котелско село - Филаретово. И тук той бе дружно с кмета на Котел Коста Каранашев и министъра на финансите Владислав Горанов. 

Кметът Коста Каранашев изясни, че от 1986 година в селото не е имало асфалтирана улица. „ Предстои ни разкриване на пенсионерски куб, а по един план сме обезпечили и безвъзмездна здравна помощ – ще идва една здравна сестра по график и бабите и нуждаещите се ще получат всичко, от което имат потребност. За всички с приходи под 340 лева има обезпечена и безвъзмездна юридическа помощ “, сподели още той. Каранашев посочи, че всяка година във Филаретово се вършат по няколко улици и тази година ще се продължи в същия дух.

В отговор на искане на хората от Филаретово да се слагат легнали служители на реда министър председателят Бойко Борисов съобщи: „ Като имаше дупки, колите караха постепенно. Направиха асфалта – в този момент дай да създадем легнали служители на реда. Те дупките играеха тази роля. Само пари харчим “.

Пред публицисти Борисов съобщи, че е удовлетворен от това, което е видял по време на обиколката си. „ Но минавам да чуя хората, а не аз да съм удовлетворен. Вчера видяхте международната организация „ Стандард енд Пуърс “ какво дава за България - непоклатимост, доста положителни вложения на държавното управление - точно в инфраструктурата, която хората желаят. Защото хората от предходното село, в което бяхме, нямат вода в чешмата – не могат да сготвят у дома, не могат да се изкъпят “, разяснява Борисов.

„ Понеже доста в София се спекулира с ГЕРБ и Движение за права и свободи – има ли други партии тука, в смесените региони, с изключение на ГЕРБ и Движение за права и свободи? Няма други партии и борбата е голяма. И то не за друго, а тъй като се надпреварваме кой ще направи повече за хората. Нашата кметица тук завоюва тъкмо с 1 глас при повторното броене. Така че на жълтите павета доста обичат да приказват политолози и социолози, само че дано да дойдат да видят хората “, сподели още Борисов.

На въпрос по какъв начин ще разяснява изявленията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от сутринта Борисов отговори: „ Не желая да се занимавам с нея “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР