Премиерът Бойко Борисов направи изявление по повод 31 години от

...
Премиерът Бойко Борисов направи изявление по повод 31 години от
Коментари Харесай

Премиерът за 10 ноември: Като демократ по душа, за мен най-голямото постижение е свободата на избор

Премиерът Бойко Борисов направи изказване във връзка 31 години от началото на демократичните промени в България - на 10 ноември 1989 година.

 31 години от 10 ноември 1989 година - три митинга против властта, в единия ще взе участие доцент Мангъров Виж още

В формалния си профил във Facebook:

" 10-ти ноември е дата, която би трябвало да помним! Тази дата промени ориста на България и на всеки човек. Минахме през доста сложен преход, само че значимото е, че съхранихме мира и продължихме напред. Страната ни стана член на НАТО и Европейския съюз с помощта на доста работа и консенсус както сред политическите партии, по този начин и в обществото. Трябва обаче да помним, че през целия преход имаше една партия, която водеше поредно България към банкрути на банки, хиперинфлация, купонна система, режим на тока и европейска изолираност. Да помним, с цел да не се повтаря!

За мен, като демократ по душа, най-голямото достижение на 10 ноември е свободата на избор! Днес всеки е свободен да избира, да е сериозен към властта. Това е полезност, която би трябвало да отстояваме всички. Бъдете свободни, само че и виновни! ".

Историята

Точно преди 31 години на днешния ден пленумът на Централен комитет на Българска комунистическа партия гласоподава оставката на Тодор Живков като общоприет секретар. Той не е харесван от съветския водач Михаил Горбачов, който желае отстраняването му.

В България движеща мощ на свалянето на Тодор Живков стават по този начин наречените " чавдарци ", образувани на 5 ноември 1989 година по самодейността на Добри Джуров, напомня " Фокус ". В групата влизат Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев.

Кулминацията на събитията настава в интервала 4-10 ноември 1989 година Първият алегоричен акт е осъществен на тържествено заседание по случай годишнината на Октомврийската гражданска война в Партийния дом. Тогава посланикът на Съюз на съветските социалистически републики в България Шарапов за първи път не загатна в своя отчет името на главата на страната, в която е упълномощен.

На 7 ноември, на банкет в руското посолство, Джуров, Йотов и Станишев желаят среща с Живков, която се състои на идващия ден. На срещата тримата желаят неговата оставка. Той приема с ангажимента това да стане не на планувания за 10-и ноември пленум на Централен комитет, а на идващия, чиято дата тогава към момента не е избрана. Под натиска на руския дипломат, който прави оценка като неточност единодушието за отсрочване, " чавдарци " още веднъж желаят среща с Живков. На срещата, състояла се на 9 ноември, Джуров, Станишев и Йотов желаят оставката да се реализира на сегашния, а не на идващия пленум на Централен комитет.

Поставен под подобен напън, Живков се съгласява да подаде оставка. Против неговата оставка се афишират Милко Балев и Димитър Стоянов, само че тя е гласувана. На негово място е определен Петър Младенов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР