Премиерът Бойко Борисов, който изглежда не е наясно с нарастващото

...
Премиерът Бойко Борисов, който изглежда не е наясно с нарастващото
Коментари Харесай

19 минути: Борисов ни вкара в скандал с Испания и Сърбия заради Косово! Нито Гърция, нито Румъния признават Косово

Премиерът Бойко Борисов, който наподобява не е наясно с възходящото напрежение сред Сърбия и Косово, както и с шока на всички западни политици от подписаната тази седмица декларация за обща външна политика сред Тирана и Прищина, разгласи на интернационалната конференция за Западните Балкани в Познан, че мнението на номинирания за висш представител по външната политика на Европейски Съюз (той още не може да научи титлата) „ няма да е меродавно за нас ”, написа 19 минути.

``
реклама

Припомняме, че каталунецът Жозеп Борел е кандидатура на Испания, която не признава самостоятелна страна Косово, заради което и предходният й министър председател не подписа софийската декларация за района по време на нашето европредседателство. Ние към този момент записахме черна точка преди дни, защото нейният нов министър председател Санчес беше един от създателите на съглашението с Меркел и Макрон за топпостовете в Европейски Съюз. Сега думите на Борисов ще се одобряват като възмездие, че Мария Габриел не бе определена за поста, взет от Борел и ще ни навлече за безконечни времена злоба от страна на висшия представител на Европейски Съюз по външна политика и сигурност (втори по сан в Брюксел). В композиция с разярявнето на Франс Тимерманс, който бламирахме за ръководител на Европейска комисия.

А който остава отраслово вице по разширението на Шенген. Свързано с разширението на Еврозоната, за което сякаш се борим, а попадна в ръцете на Франция, се обрисува тотално външнополитическо крушение на българското държавно управление. 

Важно е да се каже също, че ДРУГИТЕ ДВЕ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ В Европейски Съюз – ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ, СЪЩО НЕ ПРИЗНАВАТ КОСОВО, дружно с още двама от членовете на Съюза. Неподготвеното изявление на Борисов в отговор на журналистически въпрос, евентуално заложен тъкмо, с цел да го хване по този метод, провокира бурна реакция в Белград. Вицепремиерът и дълготраен външен министър Ивица Дачич се обърна персонално към „ Бойко ” и го прикани да следва политиката на Европейски Съюз, който няма единна позиция по тематиката, т.е. не признава без значение Косово. Такова разпалване на спор няма да се хареса и във Вашингтон, откъдето нямат потребност от сходни гафове.

В отговор, Външното ни министерство извика посланика на Сърбия в София, с цел да му напомнело какъв брой доста сме създали за „ европейската вероятност ” на Белград. Няколко думи по този мотив изрече и персонално Борисов, който разгласи, че „ доста обича братята сърби ”, „ но без да одобряват Косово - няма да стане ”. 
В Белград, очевидно за разлика от българския министър председател и неговото вице и външен министър Захариева, ясно са чули думите на френския президент изказани ясно и изрично, откакто Борисов и хърватският министър председател обърнаха неизвестно проекта на Макрон за разпределението на топпостовете в Брюксел преди седмица. Тогава новият водач на Европейски Съюз съобщи: „ Спира се всякакво разширение на Общността ”.

Освен думите, и обстоятелствата го приказват – макар воплите на северномакедонския министър председател Заев, че ще падне от власт, в случай че не стартира договаряния с Брюксел, от евростолицата още веднъж отложиха за незнайно време процеса за старт на договарянето, който сякаш щеше да е почнал още незабавно след нашето европредседателство, завършило преди повече от година. Ясен знак, че тая работа няма да я бъде. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР