Премиерът Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация ще

...
Премиерът Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация ще
Коментари Харесай

Борисов ще обсъжда с Медведев транзита на туркменски газ за хъб "Балкан"

Премиерът Бойко Борисов и водената от него държавна делегация ще вземат участие през днешния ден в Първия каспийски стопански конгрес в Туркменистан. По време на форума се чака Борисов да беседва с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Вчера пред медиите Борисов заяви, че по време на диалогът ще бъде проучена опцията да се сключат взаимни суап покупко-продажби, тъй че след сделка с съветската страна газовият хъб " Балкан " да бъде захранен с газ от Туркменистан.

" Интересно е дали можем да захраним хъб " Балкан " с газ от Туркмeнистан. Това може да стане единствено взаимно с съветската страна, защото всички тръби от Туркменистан минават през Русия ", разяснява Борисов, а видео от думите му беше публикувано от пресцентъра на държавното управление. " Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод, петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови залежи. Даже от газта вършат бензин ", разяснява той. Затова единственият метод този газ да може да зареди газовия хъб " Балкан " минавал през договаряне с Русия.

По информация на Българска телеграфна агенция измежду тематиките на диалога ще са също други енергийни планове, измежду което е разклонението на газопровода " Турски поток " през България, както и построяването на АЕЦ " Белене ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР