Премиерът Бойко Борисов и работодателите се разбраха за дълбоки промени

...
Премиерът Бойко Борисов и работодателите се разбраха за дълбоки промени
Коментари Харесай

Властта обеща на бизнеса сериозни промени в енергетиката

Премиерът Бойко Борисов и работодателите се схванаха за дълбоки промени в енергетиката . Това стана ясно след среща сред министър-председателя, представители на работодателските организации и ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

Проведохме доста ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото управление се разбрахме за дълбоки промени в енергетиката, разясни Делян Добрев и изброи четири съществени промени, съобщи БГНЕС.

Първата е обвързвана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електрическа енергия, които до момента са имали преференциална цена за тази електрическа енергия и са я продавали непосредствено на НЕК, без да я продават на свободния пазар.

„ Това са така наречен топлофикации, когенерации, фабричен централи, ВЕИ-та над 5 мегавата. След законодателни промени, за които сме си сложили период началото на март месец, тези производители ще продават силата си на свободния пазар и ще имат контракт за разлика, който ще компенсира разликата сред пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по разнообразни наставления от Европейски Съюз “, разясни депутатът от ГЕРБ. Той добави, че това ще усили ликвидността на свободния пазар на електрическа енергия в България и ще подсигурява, че получаваме действителната пазарна цена за тази електрическа енергия.

Втората мярка е обвързвана с сдруженията в енергетиката, които ще оферират на свободния пазар профилирана електрическа енергия - настрана дневна и настрана нощна електрическа енергия. Досега те предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, а в този момент ще оферират 12-часови дневни и нощни профили, с цел да може компаниите, които имат потребност единствено от нощна сила, да си купуват единствено такава, и противоположното.

Третата смяна касае така наречен американски централи. „ По тази тематика върви връзка с Европейска комисия за прекратяването на тези контракти. Ангажимент на държавното управление ще бъде да забърза тези диалози с Европейска комисия, тъй че да може в относително къс период да прекратим дълготрайните контракти за преференциална цена на електрическата енергия и наложително изкупуване. След като бъде реализирано съглашение и тези централи да продават електрическата енергия си на свободния пазар “, уточни Добрев.

Четвърта смяна е разпределителните сдружения да купуват софтуерните загуби на свободен пазар, да не бъдат към този момент по контролирана квота от КЕВР, да не бъдат с закрепен размер на тази електрическа енергия, а да купуват толкоз, колкото им е нужна на свободен пазар по свободно контрактувани цени.

Делян Добрев дефинира срещата като извънредно градивна и разясни, че готвените промени съвсем изцяло ще либерализират свободния пазар, без това да визира семействата по някакъв метод.

„ Този модел не планува на този стадий промени в контролирания пазар, методът, по който се дефинират цените за контролирания пазар за бита. В същото време построяват до доста по-голяма степен свободния пазар по този начин,че да има голям брой продавачи на електрическа енергия и да сме сигурни, че цената, която получава бизнесът и промишлеността, е пазарна “, сподели още ръководителят на отрасловата парламентарна комисия.

След срещата стана ясно, че работодателите анулират митинга си за повишаването на тока за бизнеса, който бе плануван за края на февруари. Отказаха се и да желаят оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, с която от седмици водеха остри задочни разногласия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР