Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов представиха финансовите

...
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов представиха финансовите
Коментари Харесай

Общо 4.5 млрд. лв. са предвидени за справяне с икономическата криза

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов показаха финансовите ограничения за справяне с икономическата кризатаснимка: Правителствена пресслужба

[правителствена пресслужба] Общо 4.5 милиарда лева се чака да бъдат мобилизирани за справяне с икономическите последствия от рецесията с ковид. Това стана ясно при показване на ограниченията на държавното управление, множеството от които към този момент бяха оповестени поетапно, само че в този момент финансовият министър Владислав Горанов даде систематизирано елементи за общите условия, при които компаниите и жителите ще могат да аплайват.

Не цялата сума идва от страната - ресурсът от бюджета и европейските фондове ще послужи за гаранции, против които се чака банки и фондове да обезпечат финансова поддръжка под формата на заеми или дялово присъединяване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За дребните и междинните предприятия

Най-голямата сума - 2 милиарда лева, се чака да бъде обезпечена като необезпечени заеми за дребни и междинни предприятия. Те ще бъдат обезпечени от Българската банка за развиване, за което от бюджета бяха отделени 500 млн. лева, с които беше повишен капитала на институцията. Самите заеми ще се отпускат от комерсиалните банки, а задачата е да се обезпечи ликвидност на компаниите. Максималният размер на заемите е 300 хиляди лева, а срокът на гаранцията е до пет години, като се планува гратисен интервал до 36 месеца.

Подобен артикул ще бъде препоръчан и от Фонда на фондовете за компании, които резервират служащите си. Общият бюджет е 170 млн. лева, като с тези средства могат да се подсигуряват заеми за до 850 млн. лева от комерсиалните банки. Максималната гаранция е 3.6 млн. лева на заем, което значи, че една компания може да получи най-вече 17.6 млн. лева заем. Срокът на погашение е 10 години и има опция за гратисен интервал. От фонда се ангажират до края на май на уеб страницата им да има лист с банки, през които може да се кандидатства.

Кредити за дребни и междинни предприятия, както и за приблизително огромни компании, ще бъдат предоставяни от Европейския капиталов фонд посредством определени от него банки. Целта е да се обезпечи краткотрайна мярка за подкрепяне по време на рецесията, като средствата могат да бъдат употребявани и за рефинансиране на отговорности, които обаче са зародили преди най-вече 60 дни. Общият бюджет е 160 млн. лева, като с него могат да се подсигуряват заеми в размер до 880 млн. лева Както и при продукта със субсидирани лихви на Фонда на фондовете, оптималният размер на гаранцията на един заем е 3.6 млн. лева

Микробизнес и стартъпи

Фондът на фондовете към този момент разгласи и специфични микрокредити за бизнесмени и самонаети лица с общ бюджет 24 млн. лева Максималният размер на заемите е 50 хиляди лева, а срокът на погашение е до 10 години, като има опция и за гратисен интервал. Специален фокус на този артикул са микропредпирятията, които имат къса бизнес история и мъчно могат да получат общоприет банков заем, самонаети лица и бизнесмени от уязвими групи (хора с увреждания, младежи до 29 години и т.н.). Това действително не е нов артикул за фонда, който и до момента го предлага през три медиатора - ПИБ, " Разузнавателна служба на Великобритания заем " и " Микрофонд ", тъй че документи може да се подават при тях.

За започващите и новаторските компании, на които ще се разчита да " задвижат " стопанската система след рецесията, се плануват финансови вложения със междинен размер от 800 хиляди лева Те ще се обезпечават от капиталовите фондове, избрани от Фонда на фондовете, а общият бюджет е 150 млн. лева, които към този момент са разпределени на четири определени медиатора - в този момент просто ще бъде канализиран предпочитано към наранени от пандемията бизнеси.

Други средства

Извън средствата за бизнеса общо 418 млн. лева ще бъдат разпределени през мениджъри на Фонда на фондовете за финансиране на градско развиване. Средствата са ориентирани към общини и публично-частни партньорства, както и към директно наранени браншове като туризъм и превоз. Максималното финансиране е 40 млн. лева

Последната мярка е за разпределяне на безлихвени заеми на хора, останали без работа поради епидемията, която също към този момент беше оповестена. Едно лице може да получи най-много 4500 лева заем, който би трябвало да бъде изплатен в границите на 5 години. Предвиден е сред 6 и 24 месеца гратисен интервал. Парите се дават от дванадесет банки сътрудници на Българската банка за развиване, които са поискали да се включат. Въпреки че плануваният запас е 200 млн. лева, към този момент декларираният интерес от кредитните институции е за сумарно 170 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР