Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов благодариха днес

...
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов благодариха днес
Коментари Харесай

Горанов: Компаниите в затруднения ще прескочат пика на кризата с отсрочката по кредитите


Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов благодариха през днешния ден на комерсиалните банки и Българска народна банка за приетия обединен механизъм за разсрочване на отговорности за период до 6 месеца, който изтича на 31 декември 2020 година, съобщи БНР.

 

Министър Горанов изясни на брифинг в Министерски съвет, че на разсрочване подлежат отговорности, които са постоянно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 година

Всеки клиент може да съобщи категорично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения, сподели той и посочи разписаните три общоприети механизма, които са утвърдени от Българска народна банка.

• Механизъм № 1 – отлагане на главница и рента за до 6 месеца;

• Механизъм № 2 - отлагане на главница за до 6 месеца;

• Механизъм № 3, използван за револвиращи артикули, който е оповестен на уеб страницата на Българска народна банка.

Срокът до края на годината ще е задоволителен съгласно мен, с цел да може тези компании, които изпитват усложнения с обслужване на отговорностите, да минат през пика на рецесията, сподели Горанов.

 

Цитиран от Българска национална телевизия, финансовият министър сподели още, че продължаваме по авансово утвърждения проект за по едно и също време влизане в банковия съюз и ERM II, този проект се извършва, остава единствено една стъпка, ще работим интензивно за осъществяването на последния ангажимент. Ако си свършим работата в инструкции график, ще успеем да се присъединим по едно и също време към банковия съюз и ERM II.

“Съсредоточаваме всичките си старания, с цел да получим позитивна оценка от ЕЦБ, позитивна оценка от Европейска комисия и позитивна оценка от страните-членки. Последната стъпка – две от банките имаха рекомендация да образуват спомагателни финансови буфери, една от банките го извърши, втората го е изпълнила на 70%, добави Владислав Горанов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР