Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова провериха напредъка

...
Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова провериха напредъка
Коментари Харесай

Борисов планира да открие интерконектора с Гърция през септември 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова ревизираха напредъка по построяването на газовия интерконектор сред България и Гърция. "Тук се забавихме малко поради археолозите, над 4 млн. лева страната е отделила. Не съм сигурен, че следващата година октомври ще е толкоз безоблачен, с цел да се надяваме да го открием, тъй че може би ще би трябвало да бъде подготвен за септември ", съобщи министър председателят в наличието на посланиците на Съединени американски щати, на Гърция и на Азербайджан.

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км сред гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е планиран за превозването на 3 милиарда куб. м природен газ годишно, като на един по-късен стадий потенциалът му може да се усили до 5 милиарда куб. м и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция. Като начало концепцията е по него да се транспортират 1 милиарда куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз ". Правителството обаче дава обещание импорт и на американски полутечен газ.

"С един бърз път Бургас - Александропулис ще свържем Егейско с Черно море, ще си открием по един пристан - без войни, а въз основата на взаимно-изгодното съдействие. Това в този момент вършим с сътрудника Мицотакис ", разяснява още Борисов.

За построяването на интерконектора бе основано взаимното сдружение ICGB. То към този момент избра строител - гръцката компания J&P AVAX S.A. Тръбите също ще бъдат доставени от гръцка компания - Corinth Pipeworks Industry S.A., която завоюва контракта на стойност 58.3 млн. евро.

Очаквайте подробности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР