Премиерът Бойко Борисов честити на всички българи днешния празник, намирайки

...
Премиерът Бойко Борисов честити на всички българи днешния празник, намирайки
Коментари Харесай

Борисов от Света гора: Честит Гергьовден на всички българи!

Премиерът Бойко Борисов честити на всички българи днешния празник, намирайки се на посещаване в манастира " Св. вмчк. Георги Зограф " в Атон.

" Честит Гергьовден! По покана на игумена на манастира " Св. вмчк. Георги Зограф " в Атон присъствах на литургията и литийното шествие по случай празника ", написа министър-председателят във Facebook.

Радвам се да видя, че парите, отпуснати от държавното управление, са помогнали за цялостната реорганизация на южното крило на манастира, показва Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства духовниците по случай храмовия празник на манастира „ Св. вмчк. Георги Зограф ” в Света гора. Той им пожела здраве, триумф и да пазят българския дух и означи, че държавното управление постоянно е подкрепяло и ще продължава да поддържа Българската православна черква. Борисов акцентира, че през вековете православната религия е пособия най-вече при превъзмогването на тежките тествания пред българите и уточни, че тя ни е съхранила като нация.

Премиерът взе участие в откриването на южното крило на манастира „ Св. вмчк. Георги Зограф ”, чийто ремонт беше подкрепят от българското държавно управление. Крилото на манастира е изгоряло през 1976 година и оттогава до в този момент не е имало опция да се употребява. Кабинетът отпусна 940 хиляди лв. през предходната година за цялостното му възобновяване. Борисов сподели, че се радва, че го одобряват на подобен огромен празник и е впечатлен от свършената работа по реставрацията, а духовниците благодариха на него и на държавното управление за отпуснатите средства.

Бойко Борисов и българската делегация организираха и среща с духовното управление на Света гора в Карея. Протос Христофор поздрави премиера Борисов и акцентира, че е впечатлен от грижите, които кабинетът поставя за Зографската света обител и от персоналните старания на министър-председателя за възобновяване и построяването на нови православни храмове.

Само за обвързваните със Зографския манастир обекти държавното управление е подкрепило със сумата от 120 хиляди лв., дружно със Софийската митрополия, обновяването на източното крило на Германския манастир „ Св. Иван Рилски " - метох на „ Св. вмчк. Георги Зограф ” в Атон. За интервала от 2009 година до в този момент са били отпуснати 400 хиляди лв. за българското неделно учебно заведение в Солун, което е към манастира. В се образоват към 100 деца. Финансиран е и план „ Зографски цифров списък ” в СУ „ Св. Климент Охридски ” със 100 хиляди лв. за дигитализиране на паметниците на културата, съхранявани в манастира.

При визитата си в Атон министър-председателят беше дружно с министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Николай Нанков и Боил Банов. Българската делегация беше придружавана от зам.-министъра на външните работи на Гърция Йоанис Аманитидис. Той съобщи на българския министър председател специфични поздрави от министър-председателя Алексис Ципрас. Двамата подчертаха положителните другарски връзки сред българския и гръцкия народ и отличната взаимна работа за триумфа на целия район.

По-рано през днешния ден министър председателят участва на литургията и литийното шествие и дружно с министрите от делегацията подариха комплект свещници на манастира „ Св. вмчк. Георги Зограф ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР