Премиерът акад. Николай Денков ще се обърне към съда заради

...
Премиерът акад. Николай Денков ще се обърне към съда заради
Коментари Харесай

Премиерът завежда дело заради твърдения, че той, министри и депутати са „на хранилка на „Лукойл“

Премиерът акад. Николай Денков ще се обърне към съда поради популяризираните клюки, че той и други министри и депутати са „ на хранилка на „ Лукойл “ и получават милиони за всеки месец, в който рафинерията преработва съветски нефт.

„ Завеждам непосредствено дело против хората, които настояват такива неща. Това към този момент съм го решил “, безапелационен беше министър-председателят пред публицисти.
Акад. Денков отхвърли да е посочвал съответни суми, които „ Лукойл “ би трябвало да внесе в държавния бюджет като налог свръхпечалба: „ Голяма част от информацията, която беше предоставена от други участници (в лидерската среща за дерогацията предишния понеделник), в действителност е по-скоро дезинформация “, посочи министър председателят.

Посоченият в общественото пространство период от една седмица за погашение на налозите на рафинерията също е погрешен. „ Лукойл “ се е заел дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината, както е планувано в законодателството.

„ Знам, че има упования, само че държавното управление и аз персонално би трябвало да съблюдаваме законите. „ Лукойл “ пое уговорката да извърши законите по този начин, както са заложени сега. Това, че някой е направил „ калпави “ закони, не значи, че ние би трябвало да нарушим закона, с цел да осъществим нечии стремежи “, съобщи акад. Денков.

По думите му упреците, че държавното управление не е събрало налозите от „ Лукойл “, идват от хора, които по този метод се пробват да скрият, че са приели законови текстове, според които това не може да се случи.

Опитите за ескалация по тематиката основават два риска, акцентира министър председателят. При внезапно преустановяване на дерогацията рафинерията би останала без суровина, защото няма по какъв начин да се обезпечи неруски петрол в границите на седем или 10 дни. При въвеждането на промеждутъчен период от 30 дни „ Лукойл “ може да заплаши с повдигане на цените, с цел да сътвори проблеми на България.

„ Именно по тази причина въз основата на отчетите и на министерствата, и на службите за сигурност беше квалифициран график, който не едновременно, а поетапно да отстранява съветския петрол “, изясни акад. Денков.
Това ще даде време да се сключат дълготрайни контракти, с които рафинерията да си обезпечи ресурс от неруски нефт. „ По този метод ще сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България “, добави министър-председателят.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР