Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел откриха новата

...
Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел откриха новата
Коментари Харесай

Николай Денков и Мария Габриел откриха новата високотехнологична сграда на институт GATE

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел откриха новата високотехнологична постройка на GATE - първия институт в България и Югоизточна Европа в региона на огромните данни и изкуствения разсъдък. Те дадоха началото и на форума " Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation ".

" Това, което виждаме през днешния ден беше една фантазия, която дори не знаехме дали ще се осъществя. Но знаехме, че в случай че не опитаме, тя в никакъв случай няма да бъде действителност. Спомням си, когато правихме първата копка тук аз споделих, че в България има водещи международни научни центрове, че те би трябвало да бъдат подкрепени. Те би трябвало да бъдат забележими освен в чужбина, тъй като там ги знаят, само че и да бъдат забележими в България.

Моделите, които съумяват са тъкмо такива като GATE - горещи, доста значими научни тематики на фронта на международната просвета в съдействието с едни от най-хубавите в света - Технологичния университет Чалмърс. И въпреки това, тази фундаментална просвета се употребява за приложения, потребни за всички нас ", означи министър председателят акад. Николай Денков.

" GATE е образец за стабилно съдействие в прехвърлянето на софтуерно познание и опит. То се гради въз основа на съответни резултати, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. - Вие превръщате научните достижения в на практика решения от социална изгода. Вие показвате, че да си визионер не е задоволително. Вярвам, че новата високотехнологична инфраструктура и постройката на GATE ще бъде основен фактор в развиването на устойчивата изследователска просвета в България. Вярвам, че тя ще даде опция на още хиляди български гении да осъществят концепциите си на родна земя.

Днешното събитие ни приканва да бъдем отворени за нововъведенията. Да надскочим границите на креативност, които сме начертали, да участваме в развиването на една приобщаваща среда - мотор за основаване на нововъведения от световно значение, сподели още тя.

Директорът на GATE, проф. Силвия Илиева, показа достиженията на Института като посочи ролята на 49-членния интернационален екип от откриватели и специалисти. Тя акцентира задачата на организацията - да бъде проводник на смяната в националната система за проучвания и нововъведения, да сътвори неповторима изследователска среда, която да сложи България на картата на Европа и да работи върху проблеми с публично значение. Като метод за реализиране на тази цел тя означи съдействието с над 250 сътрудници от България и Европа, участията в европейски начинания, в над 20 национални и интернационалните планове, основаването на над 85 изявления в реномирани издания и първата магистърска стратегия " Технологии за огромни данни " взаимно с Факултета по математика и информатика на СУ.

" Днешното събитие е знаменателно, тъй като тук си проличава политическата воля да сложим България на картата на Европа, проличава си силата и желанието да покажем по какъв начин технологиите могат да работят в интерес на обществото ", посочи в приветствието си ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски ", проф. Георги Вълчев.

Председателят на УС на GATE и досегашен ректор на СУ, проф. Анастас Герджиков, изрази гордостта си от това, че Алма матер взе участие във всички Центрове за върхови достижения в страната. Той благодари на откривателите и на проф. Илиева, " която се оправи с всички проблеми около градежа на новата постройка, с което я приветствам ".

Сред формалните посетители на събитието бяха също Константин Павлов, кмет на регион Лозенец и проф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на изпълнителна организация „ Програма за обучение ", представители на Европейската комисия.

След формалното разкриване на постройката събитието продължи с годишния конгрес на GATE, чиято първа сесия показа " Визия за данните, изкуствения разсъдък и пространствата от данни ". В нея участваха изтъкнати интернационалните специалисти и бизнес водачи измежду които представители на Министерството на нововъведенията, Big Data Value Association, Технологичния университет Чалмърс, Европейската обсерватория за цифрови медии, и други

Двудневното събитие включва също тематични панели, отдадени на „ умната " промишленост, градските цифрови двойници, цифровото опазване на здравето, дезинформацията и самодейностите на GATE като тестови център на НАТО. Част от програмата е и уъркшоп за градските цифрови двойници, както и демонстрации и постер-сесии, които разкриват резултатите от работата на GATE по разнообразни планове.

Тематичните сесии са отдадени на ролята на обмена на данни и изкуствения разсъдък за развиването на интелигентна промишленост, цифрово опазване на здравето и градове на бъдещето. Във фокуса на конференцията е и противодействието на дезинформацията на локално и районно равнище, както и функционалностите на GATE като тестов център за нови технологии с двойно предопределение в границите на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на нововъведенията в защитата (DIANA).

От 8 до 10 декември в границите на форума " Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation " институт GATE ще бъде хазаин на GATE-AEC Хакатон София дружно с уредниците на най-големия хакатон в тази сфера - AEC Hackathon (Architecture, Engineering and Construction Hackathon). Първото по рода си събитие в Централна и Източна Европа, подкрепено от тази общественост ще насърчи връзката сред осведомителните технологии, международни специалисти и представители на компании, работещи в сферите на архитектурата, строителството, подвижността и градското обмисляне, като крайният предстоящ резултат е решение на съответни проблеми, свързани с развиването на градската среда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР