Премахване на думите “хартиен носител и “печат и дигитализация на

...
Премахване на думите “хартиен носител и “печат и дигитализация на
Коментари Харесай

ПП-ДБ внася законопроект за дигитализиране на процесите по инвестиционно проектиране и устройствено планиране

Премахване на думите “хартиен притежател ” и “печат ” и цифровизация на процесите по капиталовото планиране и устройствено обмисляне планува законопроект за промени в Закона за устройство на територията. Проектът бе импортиран през днешния ден в деловодството на Народното събрание от Божидар Божанов, арх. Йордан Терзийски и група народни представители от “Продължава Промяната – Демократична България ”.

Според някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов препоръчаните промени ще облекчат всички участници в процеса , ще понижат административната тежест и ще дадат опция за ограничение на корупционните практики .

“МРРБ е на път да стартира създаване на единния указател по устройство на територията, за което осигурихме финансиране по проекта за възобновяване преди 2 години. С този законопроект даваме правното съображение този указател да обхване всички действия по капиталово планиране и устройствено обмисляне ” , добави той.

В законопроекта се споделя още, че вследствие на дигитализацията и обвързваните с нея улеснение и ускорение на административното обслужване в региона на проектирането и строителството се чака да има позитивно влияние върху капиталовите процеси във всички области на стопанския живот.

Целта е посредством наличните софтуерни благоприятни условия да се улеснят процесите по : разрешаване на изработването на устройствени проекти и на техни промени, разработване и одобрение на подробни устройствени проекти и на техни промени, одобрение на капиталови планове, издаване на позволения за градеж, предугаждане на основни промени в капиталовия план по време на строителството, контролните и удостоверителни пълномощия на Дирекцията за народен строителен надзор и сформиране, удостоверяване и запазване на екзекутивната документи .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР