Прекратена е спасителната операция за Боян Петров. Това съобщиха от

...
Прекратена е спасителната операция за Боян Петров. Това съобщиха от
Коментари Харесай

Боян Петров - живот на ръба и сред върховете

Прекратена е избавителната интервенция за Боян Петров. Това оповестиха от екипа на българския планинар.
Операцията по издирването на Петров стартира на 6 май. Едва тази събота (12 май) обаче времето разреши полети с хеликоптери. Спасители алпинисти доближиха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина.
Надеждата беше, че българският планинар е в един от двата лагера. Той обаче не беше открит. Екипът от китайски спасители стигна и на 10 метра от върха в неделя и на връщане откри наоколо до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян Петров. По-рано алпинистът избавител Мингма Шерпа сподели, че съгласно него сериозната зона, където нещо може да се е случило, е замръзнал сектор сред Лагер 3 и върха.
напомня най-значимите моменти към биографията на Боян Петров, събрани от организация БГНЕС.
Алпинистът е роден през 1973 година Той е татко на две деца, а дамата до него е Радослава Ненова. Към 2017 година той е българският височинен планинар с най-вече, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в София. Бил е координатор на Центъра за проучване и отбрана на прилепите към Националния природонаучен музей. Работи като оценител на планове в региона на биологичното многообразие, ръководство и изследване на предпазени територии и съветник на държавни институции, неправителствени организации, известни списания и онлайн издания. Взима интензивно присъединяване в акции в поддръжка на опазването на предпазените територии и биологичното многообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от борбата с рака. Има инсулинозависим диабет вид 1. През 2008 година при катерене в Алпите пада и чупи крайник. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 година пък пропада в ледникова пролука, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 година претърпява злополука с мотор и получава ново строшаване на крайник. След слизане от връх К2 в базовия лагер, получава диабетична хипогликемична рецесия и губи схващане. Успява да се възвърне благодарение на полски алпинисти. Подобна рецесия преодолява и при сполучливото нанагорнище на Нанга Парбат през 2016 година, където авансово инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му оказват помощ бързо да се върне към обикновено положение.
На 23 август 2016 година по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата автомагистрала „ Струма “ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна контузия с хематом и е приет в болница във Военномедицинска академия с заплаха за живота.
Само няколко месеца по-късно той възобновява подготвителните си изкачвания. От 16 април е последното му шерване във Фейсбук. Тогава му следва да изкачи Шиша Пангма. " От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер на следващия ден рано сутринта ", написа тогава Боян Петров.

След дни търсене и две седмици в неопределеност, Боян Петров по този начин и не беше открит. Според алпинисти е допустимо да е паднал в пролука по пътя към върха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР