Прекратен е конкурсът за изработване на скулптурна композиция от бронз

...
Прекратен е конкурсът за изработване на скулптурна композиция от бронз
Коментари Харесай

Прекратен е конкурсът за изработване на скулптурна композиция Двете сърнета в плевенския парк Кайлъка

Прекратен е състезанието за разработване на скулптурна комбинация от бронз " Двете сърнета " в парк " Кайлъка ". Това решение взе деветчленната комисия, която се събра на съвещание, с цел да отвори подадените в период планове и да избере кой да бъде осъществен.

Заседанието се организира в Актовата зала на Община Плевен и бе намерено за медии. Председател на журито е заместник-кметът Милен Яков.

Оказа се, че в посочения период според изискванията за осъществяване на състезанието, са подадени единствено два плана – на скулпторите Убавка Тончев и на Иван Атанасов. От тях единствено Убавка Тончев бе показала макет от гипс на своя план дружно с нужните документи, каквото е едно от изискванията за присъединяване в състезанието. Иван Атанасов не бе показал своя макет, а единствено фотомонтаж на плана си. По тази причина той бе изключен от избора, а предлагането на Убавка Тончев не събра поддръжка в журито с претекста, че не се приближава оптимално до истинската комбинация.

Предстои кметът на община Плевен да разгласи нов конкурс. 

Идеята за възобновяване на фигурите на сърнетата, които се намираха до ресторант " Пещерата "  и са спомен за мнозина плевенчани, е на кмета Георг Спартански като част от напъните да се естетизира централната част на парка, която се стопанисва и ръководи от Община Плевен. Композицията, чийто създател не е прочут, е представлявала две фигури на сърнета, сложена под каменна арка наоколо до известния ресторант " Пещерата " в парк " Кайлъка ". Фигуралната комбинация е изчезнала в средата на 90-те години на 20-и век и не е известно какво е станало с нея, напомня Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР