Прекомерната консумация на захар може буквално да задръсти човешкия организъм.

...
Прекомерната консумация на захар може буквално да задръсти човешкия организъм.
Коментари Харесай

Рафинираната захар и рисковете, които крие

Прекомерната консумация на захар може безусловно да задръсти човешкия организъм. Прекаляването с рафинирана захар и сладкишите, приготвени от нея, крие редица опасности за здравето. Вижте кои са 7-те най-изразени рискове от потреблението на захар.

Оказва се, че преди всичко в листата на рисковете, които рафинираната захар крие, е изчерпването на витамин В1 в организма. Този витамин играе значима роля в метаболизма на въглехидратите, протеините и при синтеза на нуклеиновите киселини. Недостигът на витамин В1 нарушава провеждането на нервните импулси в централната нервна система, понижава качествата ни за запаметяване.

Рафинираната захар основава идеалната среда в устата за развиване на бактерии. Прекаляването със сладкишите като шоколадови торти и вкусни кексове води до формиране на зъбни кариеси.

В неразумни количества рафинираната захар понижава защитните функционалности на организма. Благодарение на нея се понижава способността на белите кръвни телца да убиват бацилите води до потисната имунна система.

Превръщането на глюкозата в триглицериди покачва нивото на кръвните масти. Рафинираната захар спомага и за появяването на подлата хипоглекимия и началото на диабет при възрастните.

Когато в стомаха има повече от 10% захар настъпват неприятни стомашни разстройства. Важно е да се знае, че съсредоточеният захарен разтвор е мощно дразнещо лигавицата средство.

Другата нездравословна последица от несъразмерната приложимост на бялата захар е констипацията. До това положение се стига, защото богатите на захар храни нормално са небогати на целулоза. Както е известно запекът настава вследствие на незадоволително количество целулоза в признатата храна.

Приемането на прекомерно огромни количества захар води и до инфаркт на миокарда. Тези, които гълтам 110 г захар (равняващо се на 22 чаени лъжички захар), са пет пъти по-склонни към сърдечни пристъпи, спрямо приелите 60 грама (12 чаени лъжички) захар.

Изводът: С изключение на плодовете, идеалната храна би трябвало да съдържа минимални количества захари (ако въобще би трябвало да ги има). Важно е още да се означи още, че рафинираната захар не съдържа витамини и минерали.

 Захар в плодовете

Всеки ден чуваме, че непотребната захар и мазнини са нездравословни за вашето здраве. Колко от нас слушат тези предизвестия и ги ползват на процедура?

Знаете ли по какъв начин непотребната захар може да повлияе на вашето здраве? Може би сте забелязали, че когато ядете нещо сладко, зъбите ви болят, а от време на време даже обядът е противен спомен, тъй като шоколадът, който преди малко сте излапали, е оказал резултат.

Според американски експерти рафинираната захар способства за появяването на ракови кафези и има за цел да увеличи цената на холестерола при възрастни.

Освен това може да има резултат на намаляване на зрението, а при децата води до напълняване.

Освен това рафинираната захар в сладките, бонбоните и сочните торти, които не пропущаме на нито едно хранене, усилва риска от сърдечно-съдови болести. Първите признаци на вредите от рафинираната захар са екземи, тревога, затруднена централизация и чести болести.

Консумацията на рафинирана захар води до намаляване на имунната система и тялото към този момент не може да се бори с инфекции и бактерии. Мерките за цялостно унищожаване на захарта от диетата обаче са рискови. Според обичайна китайска медицина, крепко тяло се нуждае от сладко, солено, горчиво и кисело всеки ден, с цел да се почувства пълноценно.

Експертите считат, че най-хубавият метод да избегнете затруднения, които могат да зародят, е да замените ежедневната захар с мед или сладки храни, само че които не са нездравословни в дълготраен проект.

Можете да подслаждате ежедневното кафе с мед, само че можете да го включите и в състава на тортите. Сутрешният чай се предлага неподсладен, а в случай че желаете, можете да употребявате листа от стевия за него, което ще придаде сладостен и апетитен усет на ежедневния ви чай.

Сладките плодове могат да се употребяват за бърз десерт, сурова торта или различен обичан сладкиш, без да е належащо да добавяте захар. Крушите, ябълките, крема сиренето сирене могат да се употребяват във вашите празнични пайове, палачинки, торти за посетители, без да е належащо да добавяте рафинирана захар към тях. Всичко, което би трябвало да извършите, е да помислите за здравословни други възможности на захарта и ще видите, че можете елементарно да я замените без доста старания.

 Рафинирана захар в тортите

Откажете се от навиците, свързани с потреблението на захар

Друга значима стъпка е да идентифицирате привички, които ви предизвикват да ядете захар. Комбинацията от две удоволствия прави отказването още по-трудно, само че в случай че имате воля ще съумеете.

Например доста хора са привикнали да ядат нещо сладко, когато гледат обичано телевизионно предаване. За да се освободите от това прелъщение, най-малко за известно време, можете да опитате да извършите нещо друго прелестно, вместо да гледате телевизия, или да хапнете нещо солено, вместо сладкиши. Например домашни пуканки. А за какво не и зеленчуков чипс. Например чипс от кейл е страхотна концепция.

Също по този начин, друго мощно прелъщение е това на групата. Когато излизате с приятелите си и те купуват сладолед с ядки и ви молят да вземете подобен, е доста по-трудно да се съпротивите. Можете да опитате да вземете общо решение в това отношение и да избягвате цялата тази храна или да им кажете, че просто желаете да се откажете и да спрете да се изкушавате.

Въоръжете се с самообладание. Въпреки че наподобява доста мъчно да се повярва, откакто преминете началния интервал, когато мислите единствено за понички с крем или кроасани с шоколад, ще видите, че след няколко седмици просто няма да чувствате потребност да консумирате рафинирана захар. Бъдете търпеливи и се насърчавайте да преминете през най-тежките изкушения, тези, които се появяват незабавно след решението да се откажете от захарта.

Както към този момент стана ясно, рисковете от консумация на рафинирана захар не са малко. Но сбогувате ли се с този подсладител, ще почувствате голям брой позитивни усъвършенствания. Така да вземем за пример ще отслабнете доста бързо, ще сте по-енергични. Ще имате стремежи за повече неща. Възможно е да се отървете от проблеми с храносмилането, неприятен мирис, отмалялост, мъчно заспиване. Дайте си най-малко 1 месец време и ще видите какъв брой ще се промени животът ви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР