Прекаленото премисляне е един от най-големите виновници за чувството за

...
Прекаленото премисляне е един от най-големите виновници за чувството за
Коментари Харесай

10 начина да се измъкнем от капана на прекаленото мислене

Прекаленото премисляне е един от най-големите виновници за възприятието за злощастие през днешния ден. Въртене на една и съща мисъл още веднъж и още веднъж, премисляне на обстановката и кой какво е направил, кой какво е споделил, какво се е случило, точната класификация на събитията или пък премислянето на всички опасности от вероятно взимане на решение, обсъждане на всички страни на една обстановка – всички тези клопки ни лишават от насладата от сегашното и никога не ни оказват помощ.

Това е международно събитие на свръхконтролиращия век, който има прекалено много задания и отговорности и се стреми да прави колкото се може по-малко неточности. Затова сме склонни да изчисляваме и планираме всичко до последния подробност, че неусетно губим насладата от живота. А той е единствено е дин и изтича доста, доста бързо.

Прекаленото премисляне е термин, който е въведен в британската психотерапия като overthinking със сходните думи като overeating (преяждам) и overreacting (преигравам, преекспонирам даден проблем) и двете думи имат отношение и нюанси в явлението overthinking. Прекалената консумация на храна и оправянето с прекалено много информация от една страна и прекомерното вживяване за моменти от бъдещето, което още не е настъпило. Прекаленото премисляне може да сътвори проблеми, които даже не са съществували и евентуално в никакъв случай няма да се случат. Но за сметка на това нашите мозъци са способни да потъват в прелиминарен боязън и безпокойствие, което е защитна реакция на съзнанието и боязън от незнайното.

Ефектът обаче не е добър – по този начин ограбваме себе си от този подарък – да бъдем тук и в този момент тъкмо в този миг и да се радваме, че сме добре.

Ето 10 метода да спрем прекомерното премисляне:



1. Концентрирайте се върху позитивните неща, които се случват сега

Превърнахме се в общество, което разрешава прекомерното премисляне и страховете да ни владеят. Първата крачка да си върнем контрола, е да преместим фокуса върху това, което ви прави щастливи. Вижте защо сте признателни в живота си, започнете да упражнявате мозъка си да вижда това, което към този момент имате, а не това, което може да изгубите. Знаете правилото, че една тухла дневно, само че всеки ден построява цяла къща. Така че с дребни крачки всеки ден и ще започнете да се чувствате по-спокойни.

Енергията тече там, където е и вниманието – можете да спрете да премисляте с осъзнатост.

2. Казвайте си поощряващи думи през целия ден

Обърнете внимание какви мисли се въртят в главата ви в миг, когато се хванете, че отново премисляте? Най-вероятно става дума за дилемите за деня ви, кое по какъв начин да подредите и извършите, кой какво е споделил, по какъв начин някой ви е ядосал и така нататък От това ще се почувствате още по-зле. Позитивното мислене изисква дисциплинираност, по тази причина започнете да си повтаряте благи и поощряващи думи. Направете си обред – какво си казвате заран, какво си казвате на обяд, какво следобяд и какво вечер. Отделете по минута пред огледалото в банята и сте подготвени с първите благи думи, които чувате за себе за деня. Това сигурно ще понижи напрежението и негативизма.

Всеки път, когато почувствате припадък на тревога, кажете си нещо благо мислено. Аз съм спокойна. Аз съм светлина. Справям се доста добре. Харесвам се. Харесвам по какъв начин се получават нещата. Харесвам времето. Харесвам по какъв начин тече денят. Такива образци може да измислите сами за себе си, които работят за вас.

3. Живейте тук и в този момент.

Забравете за утрешните задания, за сметките, които би трябвало да платите и за плановете за идната седмица. Това са несигурността на бъдещето. Сега сте тук. Повечето безпокойства и ментални проблеми са породени от това, че живеем във време, друго от сегашното. Това може да е предишното, само че може и да е4 бъдещето, само че и двете не са в този момент. Помислете за това. Това е главният дисонанс, който ви бута стабилността на душeвността.

Продължава... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР