Преживяла две национални катастрофи, България прави всичко възможно, за да

...
Преживяла две национални катастрофи, България прави всичко възможно, за да
Коментари Харесай

Радев за спасяването на евреите: Българският народ и държава издържаха невероятен тест

Преживяла две национални произшествия, България прави всичко допустимо, с цел да избегне въвличането ѝ в следващата война на Стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции, нашият народ отхвърля антисемитизма и самичък, разпокъсван и преследван, търси пътя към разговора, към мирната проверка на несправедливия Ньойски диктат.

Това сподели президентът Румен Радев при откриването на галерия в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, която показва документални свидетелства за живота на евреите по българските земи, в това число и по време на Втората международна война.

По думите му, изолирана и застрашена от окупация, България е била принудена да се включи към Тристранния пакт.

Загубеният неутралитет докара до приемането на антиеврейско законодателство, само че това не промени отношението на нашия народ към приятелите, съседите, съучениците и сътрудниците евреи, сподели Радев.

Държавният глава съобщи, че българите не са изневерили на толерантността и съпричастността към страдащите.

„ В дни на висшо тестване българската страна и народ устояха тест с голяма историческа стойност, като не разрешиха нито един български евреин да загине в лагерите на гибелта или да бъде погубен в България “, сподели Радев.

Той добави, че спасяването на българските евреи продължава и през днешния ден да е образец за силата на публичната и политическа сила, отдадена на една обективна идея.

„ В историята ни вечно ще остане държавническият урок на 43-мата депутати от държавното болшинство в Народното събрание, подписали писмото на подпредседателя Димитър Пешев, на достойните водачи на Българската православна черква, на дейната социална позиция на редица научни и професионални сдружения, на моралната роля на интелектуалния хайлайф, останал правилен на традициите на нашия народ и страна ”, съобщи президентът.

Румен Радев добави, че 80 години след събитията, невижданият акт на спасяването на българските евреи остава „ нашата здрава морална основа в битката с омразата, ксенофобията и актуалните прояви на антисемитизъм “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР