Преизчисление на пенсиите е критично нужно, казва омбудсманът Диана КовачеваЗапочна

...
Преизчисление на пенсиите е критично нужно, казва омбудсманът Диана КовачеваЗапочна
Коментари Харесай

За какво ще стигне коледната добавка на пенсионерите?

Преизчисление на пенсиите е сериозно нужно, споделя омбудсманът Диана Ковачева

Започна изплащането на декемврийските пенсии, към тях и коледната добавка от 70 лв..

Сред чакащите за пенсия през днешния ден е Йорданка Боянова, демонстрира. С преизчислението от октомври не е получила нарастване. С празничния бонус възнамерява дарове и по-богата софра.

„ За Коледа ще стигнат, но за Нова година може би няма. Все отново е нещо. Защото, в случай че си дадеш от пенсията, след това пък няма за другите неща. За разноските за храна през месеца “, изясни Йорданка.

Изчислява, че поради повишаването на храните Бъдни вечер ще ѝ коства не по-малко от 50 лв..

„ Баница, тиквеник, 9 ястия, които всеки би трябвало да ги има на трапезата. Плодове, бонбони “, добави Йорданка.

На пазар за обичайни артикули за Бъдни вечер и Коледа - като брашно, фасул, ориз, чушки, ядки и плодове, сметката излиза към 50 лв.. Ако към тях се прибавят и обичайните за Коледа месо и баница, да вземем за пример - сумата набъбва до над 80 лв..

Преизчисление на пенсиите е сериозно нужно, споделя омбудсманът.

" Сега, на 1 януари, близо 300 хиляди пенсионери ще останат под линията на беднотия, която е 507 лв.. Тази добавка дали ще бъде задоволителна, зависи от размера на пенсията. При последната актуализация бяха осъвременени пенсиите от трудова активност, само че единствено 1/3 получиха нарастване. Извън това останаха обществените пенсии, пенсиите за неработоспособност. Тези хора получават в действителност доста ниски пенсии ", сподели омбудсманът Диана Ковачева.

При неналичието на нов бюджет и следващи законодателни промени - преизчисление на пенсиите и то в първите месеци на новата година, наподобява невероятно, прибавя омбудсманът. Позицията на служебния кабинет остава непроменена - че не трябва да взима дълготрайни решения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР