Прехвърлянето на прецизни ракети с голям обсег на Украйна, очаквано

...
Прехвърлянето на прецизни ракети с голям обсег на Украйна, очаквано
Коментари Харесай

САЩ отложиха за догодина доставките на високотехнологични ракети за Украйна

Прехвърлянето на прецизни ракети с огромен обхват на Украйна, предстоящо още през март, е отсрочено за 2024 година

Това разкри " Ройтерс ", представен от, базирайки се на осведомени източници.Става дума за муниции GLSDB, взаимна разработка на Boeing и Saab. Това са леки, евтини и високо прецизни бомби с ракетно задвижване, изстрелвани от пускови установки HIMARS и способни да поразяват цели на разстояние до 160 км - т.е. доста по-далеч от ракетите GMLRS, употребявани сега от украинската войска.

Трансферът на тези муниции беше обсъждан като компромисен вид заради нежеланието на администрацията на Джо Байдън да достави на Украйна по-мощни и далекобойни ракети вид ATACMS.

Както означи " Ройтерс ", базирайки се на осведомени събеседници, макар че през март Русия разгласи, че е свалила GLSDB, до ден сегашен Съединени американски щати не са доставили нито една сходна " интелигентна бомба " на Украйна.

Точно преди година, на 29 ноември 2022 година, беше обявено, че Съединени американски щати обмислят да трансферират сходни муниции в Украйна, като първата огромна партида може да бъде доставена още през март тази година. Украйна се надяваше, че тези ракети ще могат да обезпечат забележителна поддръжка на предстоящото тогава пролетно контранастъпление на украинските войски.

През февруари обаче стана известно, че доставките на GLSDB ще бъдат отсрочени за втората половина на тази година.

Сега източници на " Ройтерс ", осведомени с настоящите периоди за доставка, споделят, че Boeing, основният реализатор на GLSDB, ще ги съобщи на Съединени американски щати в края на декември, последвано от няколко месеца армейски проби, преди боеприпасите да могат да бъдат изпратени в Украйна.

Украйна се нуждае от GLSDB, с цел да добави лимитираните доставки на ракети ATACMS с обхват на пукотевица до 160 км, трансферирани на Съединени американски щати при започване на есента. Това би разрешило на украинската войска да поразява цели на разстояние, два пъти по-голямо от настоящия обхват на пукотевица на ракетите GMLRS, и би принудило Русия да реалокира оръжейните си хранилища още по-далеч от фронтовата линия.

Говорител на Пентагона сподели пред " Ройтерс ", че министерството на защитата чака да даде тези муниции на Украйна през първата половина на 2024 година след сполучливо тестване.

Тъй като договорът сред държавното управление на Съединени американски щати и Boeing за започване на производството на GLSDB, съгласно изказване на Пентагона, направено пред " Ройтерс ", е бил подписан едвам през март, началото на производството и затова датата на доставка на готовите артикули трябваше да бъдат отсрочени до края на годината. Производството на тези снаряди изисква материали, доставени от държавното управление, и не може да стартира, до момента в който договорът не бъде подписан.

От Boeing към момента не са коментирали тази информация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР