Прегради, бетонни блокове и други защитни мерки могат да ограничат

...
Прегради, бетонни блокове и други защитни мерки могат да ограничат
Коментари Харесай

Колко заграждения срещу атентати ще изтърпи един град

Прегради, бетонни блокове и други защитни ограничения могат да лимитират провалите от терористични актове в градовете, само че не могат да ги предотвратят напълно. Това акцентира в изявление за Дъждовни води под заглавие " Коя е най-хубавата отбрана против терора " немския специалист по сигурността Норберт Гебекен.

Могат ли градските центрове да бъдат защитени от атентати с тежки камиони като тези в Барселона, Берлин и Ница?

- Трябва да кажа напълно почтено, че от време на време могат да бъдат лимитирани единствено провалите от атентата, само че самият атентат не може да бъде предотвратен. След офанзивите от 11 септември настъпи съществена смяна. Атентатори-самоубийци от спешни райони се пръснаха по целия свят. И стана въпрос по какъв начин можем да предпазим обществото от атентатори-самоубийци, които носят взривни колани? Това на процедура е невероятно.

Как тогава можем да ограничим въздействията?

- Съществуват разнообразни благоприятни условия. За предотвратяване от атентати с тежки камиони и леки коли могат да бъдет взети защитни ограничения. Това не значи, на всички места да инсталираме бетонни или железни пилони, които да пречат на придвижването. С едно интелигентно " градско обзавеждане ", както го назоваваме ние, можем да ограничем достъпа до централните градски елементи. Можем да използваме детайли от градинската архитектура, които играят ролята на пилони, без да наподобяват като пилони.

Това е по-елегантният вид, по този начин ли?

- Точно по този начин. Този вид е освен грациозен. С така наречен " градско обзавеждане " ние се опитваме благодарение на пейки, статуи, лавки или улични лампи да освежим градското пространство. Когато в града има повече зеленина, това се отразява на градската екология и на градската среда. В множеството случаи хората се усещат по-уютно в такава зелена среда.

Могат ли обаче няколко дървета или една скамейка да спрат един тежък камион?

- Ние разполагаме с разнообразни категории бетонни и железни пилони, които в действителност могат да спрат и един тежък камион. Въпросът е дали имаме потребност от тях на всички места? Можем да вземем за пример да ограничим скоростта със строителни ограничения. Това става посредством слагането на трудности като вълнообразните бариери, или т.нар " легнали служители на реда ". Големите булеварди в Ница и Барселона дават опция на водачите да карат с висока скорост.

 Норберт Гебекен е професор по строителна статика в университета на Бундесвера в Мюнхен. Освен това е представител на изследователския център РИСК (Риск, инфраструктура, сигурност и конфликт). Към неговите съществени действия спада отбраната на популацията от тероризъм и естествени произшествия.
Норберт Гебекен е професор по строителна статика в университета на Бундесвера в Мюнхен. Освен това е представител на изследователския център РИСК (Риск, инфраструктура, сигурност и конфликт). Към неговите съществени действия спада отбраната на популацията от тероризъм и естествени произшествия.

Ако обаче преустроим всичките си красиви булеварди и променим нашите градове по тези критерии, не си ли признаваме, че ни е боязън от терористите?

- Да, несъмнено. Трябва обаче да си зададем въпроса, какъв брой сигурност може да понесе едно общество? И дали сигурността не лимитира нашите свободи? Това са въпросите, по които постоянно водим полемика след всеки атентат. Мисля, че към момента нямаме явен отговор на тези въпроси.

Различават ли се ограниченията за сигурност в обособените градове?

- В Европа има градове, които претърпяха тежки атентати и към този момент реагираха. Погледнете да вземем за пример Париж или Лондон. Там има засилено полицейско наличие. Бяха подхванати и структурни ограничения. Трябва обаче да кажа, че от време на време тези ограничения са малко пресилени. След атентата в Берлин да вземем за пример бяха сложени бариери във всички коледни базари и в най-малките села. Тези ограничения в действителност обслужваха по-скоро възприятието за сигурност на жителите, вместо да основат същинска сигурност.

Как стоят нещата със сигурността по време на националните празници?

- На Бирения фестивал в Мюнхен предходната година се ревизираха чантите на посетителите и беше неразрешено внасянето на раници. Мерките за сигурност се стягат доста по време на избрани всеобщи мероприятия. Понякога даже се затваря и въздушното пространство.

Но ние не желаеме да плашим хората. Вероятността някой в Германия да загине при атентат е по-малка, отколокото да бъде ударен от гръм. Това несъмнено не е никаква разтуха за засегнатите. Когато пътувам с кола през Берлин или Мюнхен нямам чувството, че хората заобикалят избрани места от боязън. Обществото реагира доста трезво и мисля, че това е единственото рационално нещо, което може да направи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР