Преговорите за съставяне на правителство с мандата на Продължаваме промяната

...
Преговорите за съставяне на правителство с мандата на Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Преговорите за правителство продължават извън прожекторите

Преговорите за сформиране на държавно управление с мандата на " Продължаваме промяната " не престават и тази седмица в работен формат, само че без да бъдат предавани онлайн. Миналата седмица жителите можеха да проследят полемиките в 18-те работни групи сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", в които бяха систематизирани безспорните политики, по които има единодушие, както и противоречивите въпроси, по които следва да се търси единодушие или да бъдат отсрочени.

Очакванията са тази седмица да се разискват и кадрови въпроси, в това число имена на министри.

Предстои и сключване на съдружно съглашение. Борислав Сандов, който е съпредседател на " Зелено придвижване " (част от " Демократична България " ), се надява това да стане до петък.

Преди първото съвещание на новоизбрания парламент на 3 декември ще има политическа среща сред управленията на договарящите обединения, на която ще бъде решено зад коя кандидатура за ръководител на Народното събрание ще се обединят.

До този миг по време на диалозите е препоръчана единствено Ива Митева от Има Такъв Народ. Митева бе ръководител на просъществувалите малко два Народното събрание това лято.

В коментар пред телевизия " България он ер " Борислав Сандов оцени като позитивни договарянията за сформиране на държавно управление:

" Нямаше нито един скандал, нямаше остри нападки. Това смени огледално метода, по който се прави политика в България. Няма да е елементарно да имаме коалиция с 4 обединения, само че това беше положително начало. Надявам се до петък да имаме подписано съдружно съглашение. Предстои изчистване на всички противоречиви моменти ".

" Не може да се разискват имена преди да сме приключили самото съдружно съглашение. В бранш " Екология " и бранш " Туризъм " противоречивите моменти бяха по-малко. В някои други тематики има малко повече - от 1 до 15%. Много ограничения бяха препоръчани ", сподели още Сандов.

Владислав Панев, другият съпредседател на " Зелено придвижване ", изрази оптимизъм, че в седмицата след 3 декември значително ще са ясни и съставът на държавното управление, и неговата стратегия.

На фона на съмненията в " Демократична България " дали обединяването да взе участие със свои министри в предстоящ съдружен кабинет, или да му обезпечи единствено парламентарна поддръжка, Панев даде да се разбере, че " Зелено придвижване " е " за " присъединяване във властта.

Смятам за разумно сътрудника Борислав Сандов да стане министър на околната среда и водите, разяснява Панев пред БНР. Това е една добра кандидатура, сподели Панев, само че посочи, че сега договарянията са на масата и не се правили сделки.

Избирателите по този начин ни подредиха, че сме длъжни да създадем компромис, всяка една от обединенията, в избрана посока, разяснява той и добави: Успешните страни се ръководят от такава амалгама от изявени, мощни политически лица, които са и специалисти в съответните области.

Новият бюджет за 2022 година може да бъде признат през януари и това никога няма да се отрази съдбовно на страната, сподели още Владислав Панев. По думите му не можем да затягаме коланите, когато стопанската система не е толкоз постоянна в поредност от рецесии – здравна, енергийна и икономическа.

Самият Сандов не отговори непосредствено на въпроса дали би заел поста на екоминистър. Каза, че ще изчака окончателното съдружно съглашение и акцентира, че към момента не са обсъждани имена на министри.

Междувременно водачът в оставка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че първо би трябвало да има документално съдружно съглашение с ясни и съответни политики, а едвам по-късно да се дефинира конструкция и личен състав на държавното управление.

Подобна позиция Нинова отстояваше и в договарянията с " ИТН " в предходния парламент, само че след твърдия отвод на партията на Слави Трифонов да се подписва каквото и да е съглашение, Нинова склони на декларация с цели, до момента в който най-после Има Такъв Народ се отхвърли да внася кабинет.

От Българска социалистическа партия оповестиха в понеделник, че ръководителите на работните им групи, взели участие в договаряния за държавно управление, са се събрали " Позитано " 20, с цел да обобщят и детайлизират постигнатото дотук.

" За нас преди всичко е значимо да бъдем общественият дирек в бъдещото ръководство и да защитим децата, и младите фамилии, работещите, бедните и пенсионерите, дребния и междинен бизнес ", споделя Нинова, представена от партийния пресцентър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР