Преговорите за освобождаването на голям брой заложници, държани от Хамас

...
Преговорите за освобождаването на голям брой заложници, държани от Хамас
Коментари Харесай

Водят се интензивни преговори за освобождаване на по-голям брой заложници, държани от Хамас, но основните пречки остават

Преговорите за освобождението на огромен брой заложници, държани от Хамас в Газа, не престават, споделиха пред CNN два източника, осведомени с въпроса, и един западен посланик, осведомен с полемиките, само че договарянията се усложняват от редица фактори.

Съединените щати, Израел, Катар, Египет и Хамас са ангажирани в настоящите разисквания. До момента са освободени четирима заложници – двама американски и двама израелски. Но вярата в този момент е да се реализира договорка за по-голяма група заложници, освободени едновременно.

Израел упорства за повсеместен проект за такова освобождение, сподели различен източник, откакто видя единствено две групи от двама заложници, освободени до момента. Израел съобщи, че има повече от 200 заложници, за които се счита, че са арестувани от Хамас в Газа.

Израел до момента се въздържа от осъществяване на сухопътно навлизане в Газа, а Съединени американски щати притиснаха Израел да отсрочи в допълнение нахлуването си, с цел да разреши освобождението на още заложници, държани от Хамас.

Източниците споделиха, че времето за наземно навлизане е движеща се цел.

Няма съответна времева линия за това закъснение и източниците споделиха, че не имат вяра, че израелците ще устоят повече от няколко дни.

Като част от договарянията, Хамас желае повече гориво да бъде позволено в крайбрежния анклав, съгласно човек, осведомен с настояванията на групата, само че израелски публични лица ясно дадоха да се разбере обществено, че това не предстои на разискване.

Старши консултант на министър-председателя, дипломат Марк Регев, сподели пред CNN в понеделник вечерта: „ Решението на държавното управление е горивото да не влиза, тъй като ще бъде откраднато от Хамас и ще бъде употребявано от тях за зареждане на ракети, които се изстрелват в Израел, с цел да убиват нашия народ. ” Регев сподели, че Израел няма да допусне повече гориво в Газа, даже в случай че Хамас освободи всички заложници.

Въпреки това, в тирада във вторник, началникът на щаба на израелските отбранителни сили сподели, че ще бъдат положени старания за обезпечаване на достъп до гориво в Газа, където е належащо, с цел да се облекчи филантропичната рецесия, само че че това „ няма да разреши “ горивото да доближи до Хамас.

„ Ще се уверим, че ще има гориво тук-там, където имат потребност от гориво за лекуване на цивилни. Ние няма да позволим горивото за Хамас, с цел да могат да продължат да се бият против жителите на Израел “, сподели генерал-лейтенант Херци Халеви.

В телефонен диалог в понеделник вечерта президентът Джо Байдън и министър-председателят Бенямин Нетаняху разискаха обстановката към заложниците, защото планирането за сухопътна инвазия продължава.

„ Президентът приветства освобождението на двама спомагателни заложници от Газа по-рано през днешния ден и удостовери уговорката си към продължаващите старания за обезпечаване на освобождението на всички останали заложници, взети от Хамас – в това число американци – и за обезпечаване на безвредно прекосяване за жители на Съединени американски щати и други цивилни в Газа “, сподели Белият дом след диалога.

Определянето по какъв начин да бъде освободен по-голям кръг от заложници – в случай че в последна сметка бъде контрактувано – беше извънредно комплицирано начинание. Газа е под непрекъснати бомбардировки от Израел, откогато Хамас атакува страната на 7 октомври, и преместването на огромна група, когато не престават ударите, би ги изложило на заплаха.

Девет от десетте изчезнали американци са жители на Съединени американски щати, а един е непрекъснато пребиваващ. Американски чиновници работят за намиране на „ други възможности “ за напредване на договарянията за заложниците, сподели американски чиновник. „ Работим интензивно “, споделиха те.

Допълнителен усложняващ фактор е, че се счита, че заложниците се намират в разнообразни региони на Газа, както споделиха по-рано американски чиновници.

В понеделник, запитан дали Съединени американски щати биха подкрепили договорката „ заложници за преустановяване на огъня “, Байдън сподели: „ Трябва да имаме преустановяване на огъня “. Той бързо промени отговора си, като сподели: „ Не преустановяване на огъня, би трябвало да освободим тези заложници и тогава можем да приказваме. “

Но израелските управляващи са безапелационни, че няма да се съгласят на преустановяване на огъня.

„ Работим по всички канали, с цел да освободим всички заложници. Целта ни остава същата и ще я реализираме. Демонтирането на Хамас не е лесна задача и ще отнеме колкото и време да е належащо “, сподели чиновник в кабинета на израелския министър председател.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР