Преговорите за кабинет с мандата на Продължаваме промяната продължават трети

...
Преговорите за кабинет с мандата на Продължаваме промяната продължават трети
Коментари Харесай

К: България | ЕК предлага ковид сертификатите да са 9-месечни; Такситата в София поскъпват

Преговорите за кабинет с мандата на " Продължаваме промяната " не престават трети ден. Темите за полемика през днешния ден бяха екология, районно развиване, вътрешна сигурност и просвета. От предишните до момента диалози стана ясно, че има единодушие в бъдещото постоянно държавно управление да има вицепремиер по климатичните промени. За Министерство на вътрешните работи пък беше решено бъдещите промени в бранша да са предхождани от прелиминарен разбор.От окончателните данни от балотажа за президент, оповестени от ЦИК през днешния ден, стана ясно, че това е вотът, минал при най-ниската интензивност в историята на президентските избори (34.84%).Кои са водещите международни вести през днешния ден може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме. Най-важното от деняБрюксел предлага зелените документи за пътешестване в Европейски Съюз да са единствено за 9 месеца
Какво се случи? Европейската комисия предложи през днешния ден коронавирус документите да важат девет месеца от първичното им издаване, когато се употребяват за пътешестване в Европейски Съюз.

Носителите на годен документ ще могат да пътуват в границите на съюза без спомагателни ограничавания като слагане под карантина или проучване. За тези без документ за имунизиране или преболедуване се планува при нужда да им бъде изработен тест. Предлага се страните от Европейски Съюз да дават преимущество за реимунизация на хората, на които изтича валидността на документите.

Засега валидността на документите на хора с бустерна доза няма да бъде обвързана със период в очакване на научни данни, които да потвърдят продължителността на имунитета, създаван от подсилващата доза.
Реклама
Комисията планува измененията да влязат в действие от 10 януари следващата година. Преди това те би трябвало да бъдат разисквани и признати от Съвета на Европейски Съюз, т.е. не са дефинитивни.

Защо е значимо? Подобно решение би засегнало мощно българите, които желаят да пътуват в Европа. То също така слага условие за наличние на документ освен за пълнолетни жители, само че и за деца, навършили 13 години.

Предлага се още децата от шест до 12 години ще би трябвало да имат европейски документ за имунизиране, преболедуване или тестване, в случай че идват от тъмночервени зони с висок риск от разпространяване на инфекциите.

Какво значи на процедура? Ако бъде признато предлагането на Европейска комисия, жителите на Европейски Съюз над 13-годишна възраст, които имат документ за имунизация, който показва 15 април 2021 година като дата на имунизация с втората доза, ще могат да го употребяват до 15 януари 2022 година След тази дата ще могат да пътуват или с негативен тест, или откакто си слагат още една доза.
Реклама Още от деняОкончателно: София подвига цените на такситата с 36% от януари
Нова година, нови цени на такситата. Така реши Столичният общински съвет през днешния ден по време на постоянното си съвещание, на което одобри минималната цена на километър денем да се качи от сегашните 0.77 лева до 1.05 лева, което е скок от 36%. Нощната минимална цена пък става 1.21 лева вместо досегашните 0.88 лева Максималните цени се усилват от 1.30 лева на 1.78 лева за дневна и от 1.60 лева на 2.19 лева за нощна. Промяната беше препоръчана от общинските съветници Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, Зафир Зарков от ГЕРБ и самостоятелния Борис Бонев след диалози със бранша и синдикати. Предложението се одобри с съвсем цялостна поддръжка: 43-ма от общинските съветници (ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация, Демократична България и Бонев) гласоподаваха " за ", а 1 - от Българска социалистическа партия, " въздържал се ".
Според прокуратурата мантинелата на " Струма " е рискова
Мантинелата, отделяща паркинга за отмора от пътното платно на автомагистрала " Струма ", е рискова за придвижването и евентуално е спомогнала за тежката злополука, при която починаха 44 души. Това стана ясно през днешния ден от думите на зам-главния прокурор Борислав Сарафов. По думите му нейното място въобще не е там и точно в тази мантинела е бил първият удар. Разследващите са проверявали и версията за терористичен акт, само че тя е отхвърлена. Към момента водещата версия е човешка неточност.

От следствието обявиха още, че починалите при злополуката с рейса от Северна Македония са 44, а не 45, както се смяташе досега. Веднага след злополуката се говореше за 46 жертви.
Фейсбук Protect към този момент е дейна за България
Фейсбук пробва да увеличи сигурността на своите консуматори през платформата Фейсбук Protect. Тя цели да отбрани хора, при които има повишен риск да бъдат целеустремено атакувани в онлайн пространството и профилите им да бъдат компрометирани- да вземем за пример публицисти, политици, деятели. Тези, които могат и са утвърдени да се записват за услугата Фейсбук Protect, ще видят вести и насоки във Фейсбук платформата за това по какъв начин и къде да го създадат. Фейсбук Protect последователно се вкарва в международен мащаб и към този момент е разполагаем и за България.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Медийна сергия 2 Ритейл 3 Политика 1 Коронавирус 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР