Преговори за съставяне на ново правителство от ГЕРБ и ПП-ДБ

...
Преговори за съставяне на ново правителство от ГЕРБ и ПП-ДБ
Коментари Харесай

ГЕРБ кани ПП-ДБ на преговори в събота. Радев насрочи консултации за правителство в понеделник

Преговори за сформиране на ново държавно управление от ГЕРБ и ПП-ДБ евентуално ще има в събота. За тогава от партията са пратили покана на сътрудниците си във властта до момента, с цел да обсъдят препоръчаното съдружно съглашение за управелние след оставката на премиера Николай Денков, гласувата в сряда.

Преди това от ПП-ДБ обявиха подготвеност за договаряния за ново държавно управление с министър председател Мария Габриел още в петък.

Оставката на Денков и кабинета, гласувана навръх 9-ия месец от началото на мандата му, както изискваше съглашението за ротация сред двете обединения, отвори конституционната процедура за избор на новото държавно управление, в което роля има президентът Румен Радев.

Той наподобява е решил да пришпори консултациите с парламентарните партии по въпроса. Според законовата процедура те предхождат връчването на първия мандат за сформиране на нов Министерски съвет. Непосредствено след оставката Радев разгласи, че е подготвен с графика за съвещания, а ден по-късно го разгласи.

Срещите на президента с парламентарните партии стартират при започване на идната седмица - понеделник, 11 март, и се планува всичко да завърши в границите на два дни.

В понеделник, 11 март, президентът ще одобри:

9:30 ч. - ГЕРБ-СДС

11:30 ч. - ПП-ДБ

14.00 ч. - Движение за права и свободи

Във вторник, 12 март, президентът ще се срещне с:

9:30 ч. - " Възраждане "

11:30 ч. - Българска социалистическа партия

14.00 ч. - Има Такъв Народ

Така Румен Радев на процедура оставя малко време, в което ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат да договарят и вероятно да реализират единодушие за сполучлива ротация на кабинета.

По време на предходни съвещания се е случвало президентът да употребява по-дълги периоди, каквито законът разрешава, само че този път решението му е в противоположна посока.

За разлика от президента, наподобява че от ГЕРБ не бързат. Преди да се появи поканата към ПП-ДБ за договаряния в събота, упованията бяха те да стартират още в петък - 8 март. Тогава се чака водачът Бойко Борисов и Мария Габриел да са в България, откакто завърши двудневният конгрес на Европейската национална партия в Букурещ.

Министър-председателят Николай Денков подава оставката на кабинета на 5 март и тя беше гласувана на 6 март, както беше контрактувано с ГЕРБ преди тъкмо девет месеца.

С гласуваната оставка не се приключват пълномощията и на самото държавно управление - то продължава да извършва отговорностите си до избора на ново от Народното събрание. Ако това не се случи - следва служебно държавно управление и парламентарни избори.

Според Конституцията президентът би трябвало да организира съвещания с парламентарните партии, а по-късно да връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, който е посочен от най-голямата парламентарна групировка - в тази ситуация ГЕРБ, чийто претендент е Габриел.

ГЕРБ и ПП-ДБ обаче би трябвало да се схванат по основни договаряния за промените и регулаторите, с цел да е сполучлива ротацията. Ако не се схванат и първият мандат не се реализира, Радев би трябвало да връчи подобен на ПП-ДБ.

При втори неуспех - на трета парламентарна мощ само че негов избор. След трети несполучлив опит следват нови избори.

Според измененията в Конституцията при подобен сюжет, президентът би трябвало да назначи длъжностен кабинет, само че длъжностен министър председател могат да бъдат единствено:
ръководителят на НС;управителят или подуправител на Българската национална банка;председателят или заместник-председател на Сметната палата;омбудсманът или негов заместник;
Ако ротацията завърши сполучливо, тя ще бъде първата в българската история. В случай, че се стигне до предварителни избори, те също ще бъдат първите, които ще бъдат проведени от длъжностен кабинет, който ще се образува съгласно новите текстове на Конституцията.

Ако до началото на април няма договореност за бъдещето на ръководството, ще се стигне до избори „ 2 в 1 “ на 9 юни - за Европарламент и за Народно заседание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР